Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea a primit, cu titlu de donaţie, Hotelul Constructorul şi terenul din preajma acestuia, de pe malul Lacului Secu. Edilul doreşte resuscitarea zonei turistice printr-o investiţie.

Aleşii reşiţenilor au acceptat, în ultimele zile ale lui 2019, oferta de donaţie a SC BV & PBV Hotels, cuprinzând arealul Hotelului Constructorul, din zona Lacului Secu. Este vorba atât despre hotelul în sine, având o suprafaţă desfăşurată de 614,8 metri pătraţi, cât şi despre un teren având o suprafaţă de 3.065 de metri pătraţi, într-o zonă de agrement cândva înfloritoare din punct de vedere turistic. Frecventată nu doar de reşiţeni, zona Constructorul este acum căzută în paragină şi a fost de câteva ori obiectul unor igienizări făcute din iniţiativa unor voluntari sau sub coordonarea municipalităţii. Vizavi de donaţie, primarul Ioan Popa spune că a fost mai mult vorba despre noroc, pentru că a primit propunerea de donaţie chiar atunci când i-a contactat pe proprietari pentru a le pune în vedere că-i va supraimpozita şi amenda pentru imobilul lăsat în paragină: „Am primit o donaţie, o chestie foarte frumoasă pentru care mulţumesc donatorului din Braşov. (…) Nu e prima donaţie pe care o primim. În timpul mandatului meu, am primit vreo trei, patru donaţii. În afară de faptul că am cumpărat foarte multe lucruri care s-au vândut anterior. Chiar dna notar Neamţu – într-o întâlnire a noastră – era foarte intrigată cum se face că de la Primăria Reşiţa, în ultimii trei ani, se merge numai de a semna cumpărături şi donaţii, şi nu vânzări. Aducem înapoi patrimoniul pas cu pas!“.

Edilul a completat: „O companie din Braşov ne-a donat un teren de 3.600 de metri pătraţi şi fostul Hotel Constructorul. Eu vă spun sincer că am aflat cine sunt proprietarii şi i-am abordat să le spun că o să-i amendez pentru clădirea care arată rău, că e părăginită, că o să-i supraimpozitez. Şi după două, trei minute de discuţii, oamenii au zis că vor să ne doneze şi asta s-a întâmplat. A ieşit bine“.

La fel ca în cazul Hotelului Semenic, din Centrul Civic al Reşiţei, municipalitatea are în plan reincluderea obiectivului în circuitul turistic, redeschiderea spaţiilor de cazare. Acest lucru s-ar putea face, în principiu, de cineva din mediul privat, însă dacă nu va fi găsit un investitor interesat, municipalitatea intenţionează să preia frâiele afacerii. „E un loc foarte frumos. Eu am fost acolo şi l-am văzut, îl ţin minte de pe vremea când era funcţional. E pe malul lacului, e în regulă. Clădirea e orientată foarte bine, spre răsărit. Structural este încă în ordine. E în ordine dacă o acoperim, o protejăm şi puten să ne gândim la investiţii acolo. Nu am în minte în momentul ăsta cum s-o facem – dacă pe o societate a Primăriei, dacă o facem în parteneriat cu cineva –, sunt atâtea variante, va trebui să căutăm o opţiune“, a încheiat edilul.

JCS-Antoniu Mocanu