Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea reşiţeană a acceptat schimbul de terenuri cu Romsilva, iniţiativă care permite amenajarea porţiunii de pădure existente acum între cele două pârtii de pe masivul montan.

Cea mai lungă pârtie de schi din ţară ar putea prinde contur deasupra Reşiţei. Momentan, iubitorii de schi care doresc să coboare de pe masivul muntos au la dispoziţie două pârtii, una care pleacă de pe Semenic, cealaltă de la Văliug, între ele existând o legătură pe care unii o evită, fiind neamenajată, prin pădure. Acest lucru s-ar putea schimba, pentru a contura un complex unitar, având o lungime de aproximativ 12 kilometri.

Ideea nu e deloc nouă, însă proiectul care ar putea pune lucrurile în mişcare a fost votat de aleşii reşiţenilor. Întâlniţi în şedinţă de îndată, consilierii municipali au aprobat, în unanimitate, schimbul de terenuri pentru realizarea obiectivului „Dezvoltarea zonei turistice Semenic“, mai exact, pentru viitorul domeniu schiabil, iniţiativa fiind derulată în parteneriat de către primăriile Reşiţa şi Văliug şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Este vorba despre scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a suprafeţei de 22,2 hectare de teren, aflată în proprietate publică a statului şi în administrarea Romsilva, respectiv realizarea schimbului cu o suprafaţă echivalentă din Doman, aparţinând Primăriei.

„Cele două puncte de pe ordinea de zi făceau referire la schimbul de teren pe care Primăria Reșița îl face cu un teren de 22 ha în Doman, în contrapartidă primim 22,5 ha de la Romsilva, practic viitorul domeniu schiabil Semenic. (…) E vorba de telegondolă, cu stație intermediară, de două pârtii de schi cu o lungime cumulată de aproape 12 km, cu înzăpezire artificială completă, cu un lac de acumulare în masivul Semenic, cu captare de izvoare. Este un proiect destul de mare, studiul de fezabilitate a fost trimis săptămâna trecută, ca parte a proiectului de hotărâre de guvern privind schimburile de teren. În cazul în care lucrurile vor decurge normal, în luna ianuarie vom demara proiectul tehnic iar, cu optimism, în vara anului viitor vom putea să începem lucrările propriu-zise“, a precizat primarul Ioan Popa.