Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă unii se tem de experienţa cu autobuzele turceşti ale Gabrielei Firea de la Bucureşti, primarul Ioan Popa se declară încrezător în tramvaiele celor de la Durmazlar, judecând după garniturile care deja sunt în circulaţie. Asta pentru că turcii de acolo asamblează piese realizate de mari companii la nivel mondial, de talia Bosch şi Siemens.

Subiectul tramvaielor turceşti care urmează să asigure transportul public în Reşiţa a fost din nou pus pe tapet sub cupola municipalităţii. Primarul Ioan Popa a făcut precizări vizavi de ultimele noutăţi la acest capitol: „Din informaţiile pe care le am de la Ministerul Dezvoltării, s-a trecut de Documentul Unic de Achiziţie European, s-a trecut de evaluarea tehnico-economică şi la ora asta se deschide evaluarea financiară. Se pare că procedura merge înainte, sunt cinci contracte la nivel naţional care au fost oprite, mare parte dintre ele având acelaşi producător, Durmazlar din Turcia. Proiectul nostru merge înainte! Nu suntem implicaţi în el, nu îl gestionăm. Îl gestionează Ministerul Dezvoltării, împreună cu Jaspers, dar eu vă spun sincer – m-am informat foarte mult pe tema asta, evident ca toţi ceilalţi am avut o anumită îndoială legată de Turcia şi de discuţiile cu autobuzul lui Firea de la Bucureşti –, produsele pe care dânşii le au pe piaţă în Turcia, în cinci oraşe, sunt jos pălăria, nu avem comentarii de făcut la ele şi eu sunt încrezător“.

Şeful administrativului reşiţean a mai dezvăluit un detaliu pentru care are mare încredere în turcii de la Durmazlar: „Elementele pe care le conţine un tramvai – boghiurile, partea electronică – sunt făcute de Bosch, de Siemens, sunt companii mari la nivel mondial. Ei sunt nişte asamblatori de fapt acolo. Fără să se supere nimeni, m-aş fi bucurat să le facă Aradul. Dar Aradul, am fost în fabrică, asta face: asamblează elemente venite din alte ţări. Dacă e să câştige turcii, eu sper s-o facă foarte bine şi să avem nişte tramvaie bune“.

După cum se ştie, turcii de la Durmazlar declarau că intenţionează să-şi deschidă o fabrică şi în ţara noastră, în eventualitatea în care câştigă suficiente contracte care să justifice acest lucru. Momentan, însă, lucrurile sunt incerte.

„Probabil că pierzând proiectul de Bucureşti, care era undeva la vreo 150-200 de tramvaie, se mai gândesc dacă s-o facă sau nu, nu e problema noastră asta, a concluzionat primarul Popa. Nu am intrat în discuţii, deşi eu personal aş fi vrut să merg să văd fabrica, dar la sfatul unor oameni implicaţi în Autoritatea de Management şi aşa mai departe, mi s-a spus că e mai bine să nu mă duc decât să fie interpretări! Şi am abandonat…. Mi se pare o prostie să cumperi nişte tramvaie şi să nu ai posibilitatea să mergi şi să vezi despre ce este vorba doar ca să nu fii suspicionat că ai avea ceva interese. Asta e viaţa, respectăm ceea ce spune legea şi stăm şi aşteptăm“.

JCS-Antoniu Mocanu