Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Cei doi edili de municipii consideră că festivitățile de deschidere ale fiecărei școli trebuie să rămână evenimente fără nicio conotație politică sau de altă natură decât cea strict școlară, educațională!

Surprinzător poate pentru mulți, mai ales că se apropie alegerile, primarul Reșiței, Ioan Popa, și cel al Caransebeșului, Felix Borcean, au ales să nu mai participe la deja obișnuitele festivități cu preot, polițist, prefect, șef de inspectorat etc. Ambii edili și-au comunicat forfait-ul pe rețelele de socializare atât de prezente astăzi în viața elevilor.

„Este pentru prima dată în care nu particip la deschiderea noului an școlar. Cred că interesul pe care un ales local îl arată față de educație în general se demonstrează pe tot parcursul anului, nu doar la festivitățile prilejuite de începerea școlii. Nu vă ascund că mă simt mândru când știu că toate școlile gimnaziale, grădinițele și liceele din Reșița sunt cuprinse în proiecte de modernizare și de dotare. Consider că administrația unui oraș, instituțiile publice în general, trebuie să vegheze neîncetat la bunul mers al societății și prin aceasta al școlii, fără să interfereze în relația dintre elevi și profesori, ci doar să ofere cadrul ideal în care aceștia să se poată dezvolta.”, și-a argumentat Nelu Popa, luni dimineața, decizia.

Cu o zi mai devreme o făcuse și celălalt nonconformist edil, Felix Borcean, potrivit căruia Primăria Caransebeș va rămâne mereu partenera tuturor instituțiilor de învățământ, dar festivitățile de deschidere ale fiecărei școli trebuie să rămână evenimente fără nicio conotație politică sau de altă natură decât cea strict școlară, educațională.

„De aceea, voi alege, anul acesta și în anii următori, ca prin absența mea de la astfel de festivități, să dau un exemplu de firesc și, de ce nu, de încercare de depolitizare a școlii și a învățământului, în general.”, a explicat și primarul Caransebeșului.

Și totuși, la festivitățile la care am asistat astăzi s-au găsit destui oficiali din politică, administrație, învățământ, poliție, religie și alte cele să participe, cu aceleași discursuri de lemn, care i-au plictisit la culme pe cei mai mulți dintre elevii pentru care telefonul a reprezentat o mult mai bună alternativă la zecile de minute în care vorbitorii de la microfon s-au desfășurat.

JCS-R.M.