Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aleşii urbei s-au întrunit pentru o nouă şedinţă ordinară a Consiliului Local, votând reguli de civilizaţie pentru afacerile pe care le vedem pe arterele principale, dar şi angajarea unor poliţişti locali capabili să ofere cetăţenilor un sentiment de siguranţă.

Primarul Ioan Popa a subliniat că vrea să facă din Reşiţa, aşa cum vrea toată lumea, un oraş european. Iar asta presupune ceva schimbări, în timp, pentru că există anumite genuri de afaceri care nu prea au ce să caute la strada principală. Inclusiv casele de pariuri, acele păcănele prezente peste tot, de neevitat, mai ales pentru persoanele dependente de jocurile de noroc, care pot scăpa de această dependenţă.

Şeful administrativului reşiţean ne-a explicat: „Am iniţiat un proiect de hotărâre de consiliu local pe un model de bună practică pe care l-am preluat de la Oradea, cu mici modificări, şi sunt bucuros şi le mulţumesc pe această cale tuturor consilierilor locali care l-au votat, pentru că eu consider că s-a ajuns prea departe. În Reşiţa avem peste 85-86 de case de pariuri, de jocuri de noroc. E deja o problemă socială adicţia asta, că oamenii au devenit ca şi alcoolicii, ca şi fumătorii, asta este o problemă medicală deja. Şi am în vedere în primul rând tinerii, adolescenţii – 14, 16, 18 20 şi de ani. Sunt persoane care muncesc în Austria, Germania, ştiţi foarte bine, trimit banii acasă, şi sunt oameni care consumă banii ăştia în câteva zeci de minute. Limitarea lor ca şi dispersie în oraş, în special în zonele principale, va determina cu siguranţă scăderea intereselor pentru ele, pentru că nu le vor mai găsi aşa uşor. Asta este speranţa noastră“.

Iniţiativa a fost supusă dezbaterii publice, iar eventualii comercianţi afectaţi nu s-au opus schimbării. Chiar şi aşa, lucrurile nu se vor modifica însă imediat, comercianţii afectaţi urmând să aibă la dispoziţie un răgaz. „Data la care se limitează este ianuarie 2022, a completat primarul Ioan Popa. Noi le punem doi ani şi ceva la dispoziţie să-şi regândească businessul. Vă mai spun ceva, eu sper ca prin acest proiect de hotărâre de consiliu local să tragem un semnal de alarmă la nivel de Minister de Finanţe şi la nivel de Guvern. Eu personal voi face nişte demersuri pe lângă ministrul de Finanţe Cîţu şi pe lângă dl prim-ministru Ludovic Orban, să analizeze situaţia pentru că e una de criză. Adică noi trebuie să facem o balanţă între ce bani aduce la Ministerul de Finanţe acest gen de afaceri şi ce efect nociv poate avea asupra populaţiei. Şi cred că acesta nu este singurul domeniu, sunt şi alte domenii în care, din raţiuni de morală şi de comunitate, de multe ori trebuie să opreşti anumite pârghii. Deci până în 2022, ei trebuie să-şi caute de lucru“.

Afacerile mici, strangulate de pariuri

Întrebat dacă nu se vor goli şi mai multe spaţii comerciale de la parterurile blocurilor, de pe arterele principale, primarul sublinia faptul că şi acum comercianţii întâmpină probleme la închiriere. Pentru că proprietarii de spaţii țin chiriile la nivel ridicat în ideea că „dacă nu-ţi convine, imediat dau la o casă de pariuri“, şi „nimeni nu poate concura cu astfel de afaceri“. Vorbim aici de firme mărunte care ar putea genera locuri de muncă, pornind de la cele în genul restaurantelor, pizzeriilor sau altor mici afaceri, care sunt efectiv strangulate financiar de aceste probleme.

Măsurile adoptate de consilieri vor afecta şi magazinele care vând marfă la mâna a doua. „Magazinele second hand, la fel, încercăm să le eliminăm din zonele centrale, din zonele de bulevard ale noastre. Vă pot da exemplul Parisului. Şi acolo sunt magazine second hand, dar nu sunt pe Champs Elysees, nici în Place de la Concorde. Sunt în zonele periferice ale oraşului, unde oamenii care doresc să meargă să facă cumpărături, să poată să le facă. Nu vă ascund că şi apropiaţi din familie sau cunoscuţi se mai duc pe la un second hand. Că noi, românii, suntem fani Ocico, ne place, mai un chilipir, mai cumpărăm ceva. Dar nu trebuie să fie în zone centrale“, a supliniat edilul.

Antoniu Mocanu