Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea reşiţeană a obţinut finanţare pentru un proiect care urmează să introducă limite de viteză mai serioase în interiorul urbei.

Autorităţile reşiţene au reuşit să câştige finanţarea pentru două noi iniţiative care şi-ar putea aduce contribuţia la schimbarea la faţă a oraşului, după cum speră edilii. „Am aflat cu plăcere că am fost selectaţi şi că am câştigat două proiecte de finanţare pe fonduri europene, pentru cooperare transfrontalieră. Unul dintre ele este legat de Bazinul Olimpic din Govândari, unde ni s-a aprobat montarea, pe toată suprafaţa acoperişului, de panouri solare, care din calculele noastre vor reduce cam cu 70% consumul de energie electrică şi gaz pentru încălzirea apei din bazin“, a declarat primarul Ioan Popa. Ceea ce ar putea scăpa obiectivul de pierderile care au dus la strângerea robinetului şi la majorarea taxelor.

Dar poate şi mai mult va interveni în viaţa urbei cel de-al doilea proiect transfrontalier, „care se referă la semnalizarea rutieră, de străzi, şi la semnalizarea turistică în oraş. E un buget destul de generos, undeva spre 300.000 de euro. Sper să schimbăm faţa oraşului cu această ocazie, din punct de vedere al semnalizării. Mai ales că recent, în Comisia de circulaţie, am discutat cu dl Davidoiu (şeful Poliţiei Rutiere cărăşene – n.r.) acest aspect. Semnalizările în oraş sunt vechi, puţine şi ieşite practic din ceea ce se întâmplă astăzi în oraş. Sunt microraioane, ca de exemplu Micro 4, Parcul Siderurgistului, unde se circulă cu viteze destul de mari pe acele alei, cu riscuri pentru copii, şi vom introduce semnalizare corespunzătoare de viteză maximă 30 la oră, poate şi alte mijloace prin care vom încerca să mai frânăm din cei care sunt foarte grăbiţi în oraş. Ţările occidentale au o mare grijă faţă de circulaţia în interiorul oraşelor şi sper, cu ajutorul acestor proiecte, să putem să facem acelaşi lucru“, a mai spus edilul Reșiței.