Popa cere statului să plătească bursele la şcoala duală - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarul Reşiţei a făcut apel la Guvern pentru a suporta şi partea de bursă pe care ar fi trebuit s-o plătească agenţii economici care au avut activitatea închisă de pandemie!

Şeful administrativului reşiţean crede în continuare în succesul învăţământului dual: „Noi suntem anul ăsta la prima promoţie de învăţământ dual la Reşiţa. A fost o iniţiativă pornită 100% de la Primăria Reşiţa şi avem undeva la 150-160 de elevi pe an la învăţământul profesional dual. Şi suntem foarte încântaţi, şi noi Primăria, şi agenţii economici, firmele cu care aceşti elevi au contracte. Mai mult decât atât, noi ne-am asumat două lucruri: am pus la punct câteva cămine de elevi care zăceau neocupate de ani de zile şi la ora asta Primăria Reşiţa îşi asumă plata masă-casă pentru aceşti elevi pe toată durata şcolarizării lor“. Mai mult decât atât, edilul încurajează şi alte administraţii locale să pună pe roate sistemul dual: „Oricine poate să-l facă, este un lucru inteligent şi care vine în întâmpinarea celor care stau în zonă rurală şi părinţii nu-şi permit să-i trimită la şcoală din cauza acestor costuri“.

Chiar şi aşa, în vreme de pandemie, sistemul are de suferit. „Am trimis nişte propuneri de măsuri pentru învăţământul profesional dual în condiţiile crizei Covid. Le-am trimis la Ministerul Învăţământului, la Guvern, să vedem dacă putem să avem succes în ceea ce priveşte bursele care se dau acestor elevi. Acestea se dau jumătate de către stat şi jumătate de către agenţii economici. Dar dacă sunt agenţi economici care au fost închişi forţat mai bine de două luni de zile, de exemplu în domeniul HORECA, păi nu prea văd de unde ar putea ei să dea bursele la elevi. În acelaşi timp, nu mi se pare just ca elevii să nu primească burse. Şi atunci am solicitat ca statul să intervină. Sunt în domeniul ăsta aproximativ 14.000 de elevi la nivel naţional în învăţământul profesional dual în România, şi cred că ar fi cazul ca şi ei să fie luaţi în considerare cu un sprijin din partea statului român“, a concluzionat edilul.

JCS-A.M.