Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Sesiuni de informare, rememorarea unei pagini de istorie, cuvântul oficialităţilor centrale transmis de cele din judeţ, avansări în grad şi exerciţii demonstrative, toate acestea au încununat Ziua Pompierilor, evenimentul principal fiind găzduit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ Caraş-Severin. Cu acest prilej, cei mai merituoşi dintre salvatori au fost răsplătiţi, iar oficialităţile s-au întrecut în a-i felicita şi a le ura „La mulţi ani!“.

Evenimentele programate de Ziua Pompierilor din România au culminat, joi, 13 septembrie, cu un mic maraton derulat în incinta Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“. Unitatea şi-a deschis porţile pentru cei interesaţi să admire tehnica de care dispun salvatorii, au urmat solemnităţile unui ceremonial militar, pornind de la prezenţa prefectului, trecerea în revistă a gărzii, binecuvântarea preotului şi defilarea care, însă, nu a încheiat evenimentul ci a dat startul unei serii de exerciţii demonstrative. Cei prezenţi au putut vedea cum intervin salvatorii în cazul unui accident rutier în care mai multe persoane au fost rănite, unele în stare de inconştienţă, şi au rămas încarcerate în vehicul, a fost stins un incendiu şi o persoană a fost salvată dintr-un puţ.

„Nu pot decât să le mulţumesc colegilor pentru curajul şi devotamentul de care au dat dovadă sub această nobilă armă, spunea col. Cristinel Coneru, inspectorul şef al ISU. În acest an se serbează şi 170 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, bătălie condusă de bravul căpitan Pavel Zăgănescu“. Şi pentru că au fost şi avansări în grad, cei mai buni salvatori ai anului fiind răsplătiţi în mod special, şeful ISU a apreciat că aceştia s-au evidenţiat „prin misiunile la care au participat, salvări de vieţi omeneşti, devotamentul care ne caracterizează în ansamblu pe toţi pompierii, însă cel mai bun pompier al anului este clar că a avut un plus de valoare faţă de ceilalţi colegi. Dar oricare dintre colegi pot deveni pompieri ai anului“.

Ca şef al judeţului pe linie de situaţii de urgenţă, prefectul Matei Lupu a ţinut să le transmită aprecieri deosebite celor care i-au fost mâna dreaptă atunci când Caraş-Severinul a trecut prin apă şi foc: „În primul rând vreau să le transmit «La mulţi ani!». Până la urmă ei sunt mâna dreaptă a unui prefect în situaţii de urgenţă. Tot aici, în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, la Pompieri, avem şi centrele de comandă, când avem nevoie să rezolvăm acele probleme deosebite, care sunt situaţiile de urgenţă. Şi mă bucur din suflet, cel puţin că avem o zi frumoasă, sărbătorim acest eveniment frumos, Ziua Pompierului la 170 de ani. E o mândrie şi o bucurie pentru mine să fiu alături de ei. Şi nu în ultimul rând aş vrea să le transmit tuturor cetăţenilor din Caraş-Severin, poate şi din ţară, să aibă încredere totală în aceşti oameni devotaţi, care intră în foc, intră în fântâni, intră în inundaţii şi peste tot pentru a salva vieţile omeneşti“.