CARANSEBEȘ – Pentru asta, pun pe masă aproape 4 milioane de lei, bani proveniți din fonduri europene prin proiectul „Reabilitare termică, energetică și modernizare la sediul Detașamentului de Pompieri Caransebeș, amplasat în Caransebeș, str. Cernei, nr. 6, județul Caraș-Severin”!
Contractul ce urmează a fi atribuit constă în execuția de lucrări de construcții și instalații, inclusiv dotări cu utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care necesită montaj și montajul acestora. Prin implementarea acestui proiect se încearcă reducerea consumului energetic pentru încălzire, scăderea indicelui de emisii echivalente CO2 necesar funcționării imobilului, creșterea confortului termic al ocupanților clădirii și utilizarea surselor regenerabile, minim 10% din energia primară.
Mai precis, e vorba de reparaţia acoperişului de tip terasă, izolarea termică a clădirilor și înlocuirea instalaţiilor termice şi electrice. Constructorii interesați de cele aproape 4 milioane de lei au la dispoziție o lună să depună ofertele, iar pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor, care vor fi supravegheate chiar de șeful Detașamentului de Pompieri Caransebeș, maiorul Cosmin Ilie, au alte 9 luni.
Clădirea Detașamentului de Pompieri Caransebeș este construită în jurul anului 1976 şi nu mai corespunde din punct de vedere al eficienței hidroizolației şi calității termice. Din cauza infiltrațiilor, pereții adiacenți sunt predispuşi în permanență la umezire, favorizând apariția degradărilor la tavane şi pereți, precum şi apariția igrasiei şi a mucegaiului. Tâmplăria exterioară este veche şi deteriorată, fiind înlocuită parțial, instalația electrică este de asemenea veche şi subdimensionată, centrala termică este depăşită tehnologic și generează gaze toxice peste limita admisă, instalația de distribuție a apei reci şi a apei calde menajere e veche de 40 ani, corodată şi ruginită, apa caldă menajeră este încălzită prin boilere vechi cu consum mare de curent electric, iar climatizarea clădirii se face în câteva încăperi prin aparate de aer condiționat ineficiente.
JCS-R.M.