Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Amenzile aplicate de comisarii Gărzii de Mediu anul trecut ajung la aproape 900.000 de lei.

Pe parcursul anului trecut, comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu a urmărit diminuarea și eliminarea poluării în județ, acționând cu prioritate în direcția poluatorilor industriali, a colectării și depozitării deșeurilor municipale și industriale, a respectării regimului ariilor naturale protejate. Pe fiecare segment de activitate au fost efectuate controale, numprul total al acestora depăşind o mie, iar amenzile aplicate pe parcursul anului 2013 trec de suma de 850.000 de lei. Încă mai sunt probleme în ceea ce priveşte deşeurile menajere, radioactivitatea şi ariile protejate, lucru care a dus la sancţiuni aplicate, chiar şi redundant, anumitor instituţii considerate vinovate de starea de fapt.

Poluarea aerului este cea mai importantă problemă de mediu a județului, prin prisma datelor oficiale ale comisariatului judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu. Pentru diminuarea poluării atmosferice, pe toată perioada anului 2013, comisarii au dispus măsuri de întreținere și exploatare corespunzătoare a instalațiilor de epurare a gazelor arse și a aplicat sancțiuni pentru neconformitățile constatate.

„Astfel, în urma verificărilor efectuate la agenții economici din a căror activitate a rezultat poluarea aerului înconjurător, anul trecut au fost sancționați titularul de activitate și societatea care procesează zgura proaspătă de oțelărie în incinta societății cu câte 15.000 lei fiecare și o societate care desfășoară activitate pe Valea Ţerovei cu 15.000 lei. Au mai fost sancționați operatorul depozitului de deșeuri menajere din Drumul Lupacului cu 50.000 lei și persoane fizice de pe Calea Timişoarei cu 5.000 lei. Societatea care deține iazurile de decantare de la Moldova Nouă a fost sancționată cu amendă în valoare de 40.000 lei”, se precizează într-un comunicat al comisariatului.

Un alt aspect important care creează probleme de mediu este cel legat de gestionarea deșeurilor municipale. „În urma sistării activității de depozitare în fostele depozite, fiecare autoritate locală a încercat să rezolve aceste aspecte pe cont propriu, de multe ori în mod necorespunzător. Au fost aplicate 34 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 332.000 lei, sancțiuni repetate primind unitățile administrativ teritoriale Băile Herculane (120.000 lei în total) și Bocșa (cuantum total 45.000 lei). O singură sancțiune din cele aplicate a fost contestată în instanţă”, sunt precizările făcute de Comisariatul Caraş-Severin al GNM.

În domeniul apelor, o problemă deosebita se întâlnește în continuare în zona fostelor exploatări miniere Lişava și Ciudanovița. În urma încetării activității celor două sectoare miniere, lucrările de ecologizare a haldelor de steril și minereu sărac radioactiv precum și de construire a unei stații de decontaminare a apelor încărcate radioactiv sunt mult întârziate, consideră comisarii cărăşeni.

„Apele încărcate radioactiv sunt decontaminate într-o instalație de tratare care reţine poluanții la nivelul impus de tehnologiile și STAS-urile care s-au aplicat în anii ’70. Periodic, în apele de suprafață care spală haldele, se semnalează valori care nu se încadrează în noile norme privind calitatea acestora”, se mai precizează în bilanţul pe anul trecut al poluării judeţului. În domeniul ariilor naturale protejate, au fost aplicate sancțiuni contravenționale unor agenți economici care, în aria protejata SIT Natura 2000-Muntele Mic au executat lucrări de construire a unor obiective fără acord de mediu sau cu nerespectarea în totalitate a prevederilor actelor de reglementare – în valoare totală de 200.000 lei și s-au dispus măsuri de sistare a activității până la intrarea în legalitate. Per total, în urma a 1.170 controale efectuate până în luna decembrie a anului trecut, au fost aplicate 130 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 875.600 lei.

Flavius Rotariu