Caraş-Severin, Romania

Bugetul lui 2010 nu poate susţine decât majorarea unor anumite venituri şi cu siguranţă nu veniturile pensionarilor sau ale şomerilor. În timp ce anumite ministere vor avea posibilitatea ca în 2010 să-şi mai schimbe perdelele sau să călătorească peste hotare şi cu rost şi fără rost, pensionarii au parte de un tratament mai rece, pensiile lor vor fi îngheţate pentru acest an. Nici economia cărăşeană nu va avea puterea să îşi revină în acest an.

Cele peste 11.000 firme cărăşene care au rezistat unui 2009 crunt vor fi puse la pământ în 2010, pentru simplul fapt că nimeni nu vrea să ia cu adevărat măsuri anticriză. PSD, prin vocea deputatului de Caraş-Severin, Ioan Narcis Chisaliţă recunoaşte faptul că introducerea impozitului forfetar le aparţine, deşi acum nu mai sunt de acord cu ea.

Asta în timp ce deputatul PDL de Caraş-Severin, Valentin Rusu, a declarat pentru Jurnal CS că impozitul forfetar ar dezavantaja în primul rând IMM-urile, dar că este necesar. Pe de altă parte, economistul Horia Irimia este de părere că: „din Bugetul pe 2010 se vor plăti cheltuieli făcute în anul trecut. PNL susţine să se finanţeze pentru a se finaliza investiţii începute încă acum 2 ani – şcoli, grădiniţe, licee, alimentări cu apă şi canalizări. Sunt multe şi în Caraş-Severin care ar trebui finalizate“.

Orice mic amănunt devine subiect major de dispută printre oamenii politici. De această dată subiectul disputelor politice este Bugetul pe 2010, un subiect important pentru noi toţi.

„Nici un amendament care a ţinut de viziune nu a fost votat de coaliţia majoritară. PSD a dorit creşterea punctului de pensie, însă Guvernul Boc a înţeles să îngheţe pensiile şi să majoreze preţurile la alimente“, este de părere Ioan Narcis Chisăliţă, deputat PSD de Caraş-Severin.

„Noi, liberalii, am avut amendamente concrete, măsuri anticriză eliminarea impozitului forfetar, TVA redus la 5% pentru construcţia de locuinţe. Totodată am solicitat respectarea legilor în vigoare: punctul de pensie să fie calculat ca 45% din salariul mediu, alocarea 6% din PIB pentru educaţie, 4% pentru sănătate, 1% din PIB pentru cercetare şi minim 2% pentru apărare. Coaliţia majoritară nu le-a acceptat şi de aceea PNL a votat împotriva bugetului“, a spus Horia Irimia, membru BPT PNL Caraş-Severin.

Pe de altă parte, Valentin Rusu, deputat PDL de Caraş-Severin spune: „este un buget de criză dar sperăm ca în a doua jumătate a acestui an să apară o modificare a acestui buget. Adică să se întâmple ceva cu economia, pentru că acesta este bugetul pe care îl poate susţine economia ţării în acest moment. Tocmai de aceea nu se poate majora nici punctul de pensie“.