Caraş-Severin, Romania

CIUCHICI – La Ciuchici, pentru construirea a două poduri peste râul Vicinic trebuie aviz de la Cultură. Lucru de care primarul Ion Orbulescu nu știa înainte să participe la o ședință cu toate entitățile interesate!

Printre cei prezenți, oamenii Direcției pentru Cultură. Ulterior, aceștia au venit la fața locului și au făcut săpături în punctele unde vor fi ridicate podurile. După care au chemat topografii pentru a fixa coordonatele săpăturilor, spre a fi siguri că nimeni nu le va deteriora. Odată obținut avizul de la Cultură, primăria îl va putea depune la Mediu pentru ca, în final, să vină și autorizația de construire. Autorizație în așteptarea căreia au trecut doi ani de când primăria face demersurile necesare obținerii tuturor avizelor.

„Sincer, nu știam că trebuie și avizul Direcției pentru Cultură. Pe vechea vatră a satului Ciuchici, la 500 m distanță de viitorul pod, este un sit arheologic. De asemenea, s-au găsit vestigii istorice pe acest râu, în zona Ilidia. Probabil de asta s-a considerat că ar fi bine să-și dea avizul și cei de la Cultură. În consecință, au venit pentru a vedea dacă nu sunt vestigii și în această zonă. Toate probele și săpăturile făcute arată că nu e nimic”, am aflat de la primarul Orbulescu. Precizăm că pentru cele două poduri, mai demult a fost depus un proiect în valoare de 3,4 milioane de lei pe PNDL 2, finanțarea fiind obținută.

Din discuția cu primarul Orbulescu am înțeles că atunci când s-a decis că e nevoie de cele două poduri, s-a ținut cont de „istoria” curentă a localității. Concret, zona respectivă e una inundabilă, momente în care o stradă rămâne izolată de restul comunei. Adică intemperiile prezentului și-au spus cuvântul în fața valorilor trecutului. Situație pe care, până acum, primăria a încercat s-o cârpească cu un drum pietruit care, ca orice drum încropit, nu poate sta în calea viiturilor. Era deci nevoie de cele două poduri pentru ca localnicii să nu rămână izolați de viituri. Însă respectând istoria care, conform primarului Orbulescu, va fi prevăzută inclusiv în viitorul plan urbanistic general al comunei, aflat în prezent în lucru.

„În zonă sunt situri arheologice în zona vechilor așezări ale comunei, în satele Ciuchici, Macoviște, Nicolinț și Petrilova. Noi realizăm planul urbanistic general, iar siturile arheologice au fost marcate, au venit topografii ca să le pună coordonatele. Adică vor figura în viitorul PUG ca situri arheologice”, a încheiat Orbulescu. Un alt demers care va proteja istoria locului după ce și cele două poduri au trecut proba de foc a respectării vestigiilor trecutului.

JCS-Ionel Ivașcu