Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – După fosta mină de la Anina, cei de la ADR Vest promovează un alt important obiectiv reabilitat din judeţul Caraş-Severin: Podul de Piatră din staţiunea Băile Herculane!

Reabilitat de curând cu bani europeni, Podul de Piatră din Băile Herculane şi-a recăpătat strălucirea de altădată, fapt ce a făcut ca renumitul artist timişorean Dushky să realizeze o ilustraţie. Inedit este că Dushky, alias Andreea Muntean, a fost artistul român ales recent pentru a crea un poster original pentru sezonul al doilea din serialul „Loki“, produs de Marvel Studios şi difuzat de platforma Disney+.

„Astăzi, Podul de piatră din Băile Herculane, văzut de Dushky. O realizare tehnică remarcabilă a vremii. Așa fusese considerată construcția Podului de Piatră din Băile Herculane. Se întâmpla în anii 1864-1865, vreme în care, susțin unii istorici, acesta era singurul pod în curbă din Europa. Litografiile de epocă arată că, înaintea sa, pe același loc, a existat și varianta unui pod de lemn, construit cu aproape 100 de ani mai devreme. Dar inundațiile și războaiele cu turcii i-au provocat distrugeri. Așa că s-a decis realizarea unuia nou, mai rezistent, cu un culoar acoperit (colonadă) și cu câte un pavilion la cele două capete. Construcția a fost bogat decorată și flancată de statuia personajului mitologic Omphale. Ea făcea legătura dintre hotelul «Franz Joseph» şi Băile Apollo, Hebe şi Diana din Piaţa Hercules, în forma sub care se poate vedea şi astăzi. După ce s-a aflat într-o fază vizibilă de degradare, Podul de Piatră de la Herculane, monument istoric de categoria A, și-a recăpătat din strălucirea de altădată, fiind reabilitat printr-un proiect în valoare de 5,5 milioane de lei (5,4 milioane de lei fonduri nerambursabile), implementat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.“, au precizat reprezentanţii ADR Vest.

JCS-Nicoleta Moraru