Caraş-Severin, Romania

CONSTANTIN DAICOVICIU – Este întrebarea pe care și-o pune, în mod nefiresc, administrația comunei Constantin Daicoviciu, care caută să dea vina pe administrația județului pentru propria neputință!

Primăria comunei, deși deține podul Căvăran, așa cum o arată și evidențele Oficiului de Cadastru, și cunoaște acest lucru, cere radierea podului din proprietatea comunei, declarând public că așteaptă predarea acestuia de către Consiliul Județean. De altfel, podul nici măcar nu este pe vreun drum județean ci, dimpotrivă, pe unul comunal. Însă trebuie doar intabulat pentru a se da drumul reparațiilor.
În publicația lunară a administrației locale, chipurile spre informarea cetățenilor, sub titlul „Solicitare transfer pod Căvăran“, se precizează că „la un an de când podul peste râul Timiș stă să se destrame, situația lui juridică nu este clarificată! În tot acest timp, cetățenii nu pot folosi drumul care leagă localitatea Căvăran de satele Maciova și Peștere. Strada podului cu pilele șubrezite de apele Timișului este critică, existând în orice moment pericolul de prăbușire. Primarul Daniel Boambeș spune că podul aparține Direcției de Drumuri Județene, primăria fiind de acord să-l preia. Dar cu acte-n regulă. Edilul susține că, după surparea piciorului podului, au fost făcute verificări în urma cărora au fost identificate documente de unde reiese că podul aparține DDJ, aflată în subordinea Consiliului Județean. Conform primarului Boambeș, documentele în cauză au fost transmise președintelui CJ, Romeo Dunca.“

Evident, reacția șefului județului nu a întârziat să apară, acesta considerând că administrația locală vrea să dea vina pe cea județeană pentru propria-i neputință: „Citind aceste informații apărute în pagina comunei Constantin Daicoviciu, menite să inducă în eroare cetățenii mai mult decât a-i lămuri, sunt nevoit să aduc, din nou, câteva clarificări. Podul calamitat nu este al Consiliului Județean. Acesta este parte din drumul comunal pe care îl deservește și apare în documentele primare cu imobilele comunei. Pentru a fi regăsit într-un CF în așa fel încât să se poată începe lista lungă de documente necesare reparației, aparatul primăriei nu trebuia decât să facă o cerere elementară de a fi intabulat. În acest mod evident că nu se mai putea arunca responsabilitatea pe CJ. În schimb, pentru a încurca și mai mult lucrurile, primăria face în data de 12 iulie 2023 o adresă prin care se cere radierea acestuia din lista de imobile aflate în evidenta OCPI ca aparținând deja comunei. Ce trebuie făcut a fost explicat în mod repetat, atât primarului, cât și administratorului public al comunei, domnul Valentin Truțan, alături de asigurările mele că, după ce va exista imobilul intabulat în CF, la prima rectificare, vom suplimenta alocările către comună, cu suma necesară realizării documentației primare pentru repararea acestui pod.“

Romeo Dunca a explicat că această procedură este singura cale de urmat. Mai mult, „radierea podului conform cererii depuse – în mod nepotrivit, în numele primăriei, de către administratorul public – nu face decât să încurce și mai mult lucrurile“. Șeful județului și-a argumentat declarația cu lista de inventar din documentele aflate în evidența Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în care apare, clar, că podul cu pricina este al comunei, nu al Consiliului Județean.

JCS-Antoniu Mocanu