Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În urma articolului „Județul va fi condus de un prefect PSD și de doi subprefecți liberali”, Departamentul Comunicare al PNL Caraş-Severin a trimis câteva precizări care să lămurească fraza din articol, potrivit căreia „Cam așa s-au înțeles liderii cărășeni ai Alianței PSD-PNL, iar Guvernul în ședință nu a făcut decât să aprobe astăzi noua conducere!”.

Așadar, se precizează că „NU liderii cărășeni ai PNL și PSD s-au înțeles cum să fie desemnate nominalizările din Prefectura Caraş-Severin! Acest atribut a revenit strict celor patru echipe de negociere de la nivel central, care au analizat și stabilit arhitectura politică în toate prefecturile din țară. Echipele au fost formate din conducerile naționale ale PSD, PNL, UDMR si ale Grupului Minoritătilor din Parlamentul României. Conform acestor negocieri, în Caraș-Severin au fost stabiliţi ca prefect un reprezentant al PSD, un subprefect din partea PNL și un subprefect de la MINORITĂȚI. Având în vedere faptul că Filiala PNL Caraș-Severin a obținut, la alegerile din 6 decembrie 2020, un onorant loc 8 pe țară ca rezultat electoral în clasamentul PNL, domnul președinte Marcel Vela a solicitat, în ședința Bex, conducerii partidului, imediat după negocierile celor patru echipe naționale, revenirea la situația anterioară din Prefectura Caraș-Severin, în sensul de a se păstra prefectul liberal. În mod real, protocolul fiind deja închis și parafat pe un număr fix de judeţe (19) repartizate la nivel național în coaliţia de guvernare, această solicitare a PNL CS nu a mai putut fi aprobată. Astfel, au fost preferati prefecți PNL în județele cu rezultate mai puțin bune și cu președinți ai CJ din partea PSD. (De exemplu, inclusiv județele Timiș și Arad, cu președinți CJ liberali, nu vor avea prefecți din partea PNL). Totuși, în urma acestei solicitări către conducerea PNL, a avut loc o renegociere între PNL și Minorități, filiala PNL Caraș-Severin obținând încă un post de subprefect la Prefectura Caraș-Severin“.

Deşi în dicţionarul limbii române, termenii alianţă şi coaliţie sunt sinonimi, în comunicatul PNL se arată că în politica mioritică lucrurile stau altfel şi că „nu există nicio Alianță politică sau electorală între PNL si PSD. Există în prezent o coaliție de guvernare pentru formarea unei majorități parlamentare, alcătuită din PNL, PSD, UDMR și MINORITĂTI, construită după criza politică de anul trecut, care susține în Parlamentul României un Guvern stabil format din reprezentanți ai acestor patru forțe politice“.

JCS-L.A.