Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Alegerea primarilor în două tururi este aproape o certitudine, după ce premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament pentru un proiect de lege în acest sens. Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de guvern de către ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela!

Cine va pierde și cine va câștiga în urma acestei decizii, vom afla la alegerile locale. Până atunci, vă prezentăm părerile unor edili cărășeni, întrebați dacă proiectul de lege al Guvernului îi avantajează sau nu.

PSD-ul vede în mişcarea PNL-ului doar o încercare disperată de a mulţumi alte formaţiuni politice, urmărind realizarea unor alianţe pentru a reuşi să câştige cât mai multe primării. Cu toate acestea, măsura nu pare să creeze panică în cadrul PSD. „Cred că este o strategie a PNL pentru a câştiga puţină imagine şi pentru a mulţumi USR-ul. Asta a fost una din condiţiile puse de USR când au votat moţiunea prin care a căzut Guvernul PSD. În acelaşi timp, cred că ei au vrut şi să forţeze PSD-ul să depună o moţiune de cenzură pentru a reuşi până la urmă să declanşeze alegerile anticipate. Cred că merg la două capete, dar pe noi nu ne sperie alegerile în două tururi. Cetăţenii vor alege oricum pe cine consideră ei că merită cel mai mult, indiferent că aleg într-un tur sau în două“, declară Luca Mălăiescu, preşedinte executiv al PSD Caraş-Severin şi primar la Oţelu Roşu.

Primarul PSD-ist al Ciudanoviţei se arată încrezător în şansele sale şi consideră că opţiunea cetăţenilor va fi aceeaşi, indiferent de numărul de tururi de scrutin. „Pe mine nu mă afectează deloc. La Primărie, cetăţenii aleg mai mult omul decât partidul. Şi eu cred că acei primari care au făcut ceva pentru comunitate vor fi aleşi din nou şi în două tururi de scrutin. Eu cred că PNL urmăreşte să facă anumite alianţe în turul doi pentru a reuşi să câştige mai multe primării. Eu sunt încrezător în şansele mele, ştiu ce am făcut şi ce am de făcut în continuare şi cetăţenii ştiu să aleagă ce e mai bine pentru ei“, ne spune Constantin Nebunu.

Primarul din Moldova Nouă se arată destul de indignat faţă de această manevră. „Eu cred că este o măsură luată clar împotriva partidului cu cele mai multe primării la momentul actual şi anume împotriva PSD. Ei se bazează că în turul doi vor face diferite alianţe şi vor reuşi să câştige mai multe localităţi, dar aceste alianţe înseamnă compromisuri şi acestea nu vor fi benefice în nici un caz pentru cetăţeni. Consider că este o măsură care nu trebuia luată şi că nu este luată pentru binele cetăţenilor, ci pentru binele PNL-ului“, conchide Adrian Torma.

Se opreşte şi concursul flotanţilor

„Alegerile într-un singur tur sunt restrictive la adresa democraţiei, chiar dacă ele avantajează primarul în funcţie. Eu, personal, agreez alegerile în două tururi pentru că sunt democratice, reprezintă o chestiune rezonabilă şi benefică pentru democraţie. Eu mă bucur că Guvernul liberal şi-a angajat răspunderea, indiferent de consecinţe şi spun asta pentru că vor fi locuri în care PNL va şi pierde. Eu aş limita şi mandatele primarilor, la 2-3 mandate. Un primar nu trebuie să îmbătrânească pe o funcţie, trebuie să lase după o perioadă loc şi altor idei şi mentalităţi“, susţine primarul Reşiţei, Nelu Popa.

Şi primarul Caransebeşului este adeptul alegerilor în două tururi, considerând acest exerciţiu în ton cu democraţia. „Este o decizie înţeleaptă a Guvernului liberal. Deşi sunt mai solicitante alegerile în două tururi, eu personal le agreez şi, tot personal, cred că pe mine mă avantajează mai mult. Sigur că aş câştiga şi din primul tur, dar nu cu procent de peste 50 la sută, cum ar avea, de exemplu, Nelu Popa la Reşiţa. Eu dacă voi candida independent, şi asta se va şi întâmpla, voi fi avantajat mai mult de alegerile în două tururi“, ne-a declarat Felix Borcean.

„Am propus alegerea primarilor în două tururi, în primul rând pentru că aşa solicită majoritatea cetăţenilor României, apoi pentru reglarea unor prevederi care erau foarte greu de aplicat, cum ar fi excepţiile la comunele mici, gen Brebu Nou, de impunere a minimului de semnături în listele de susţinere pentru candidaturi. Am reglat astfel, ca la comunele mici lista să susţină doar 10% din numărul total al alegătorilor înscrişi în liste. Şi încă o prevedere ce vizează oprirea concursului de vize de flotanţi înainte de alegeri, flotanţi care habar nu aveau de interesul unei localităţi, dar influenţau rezultatul alegerilor. Dorim să fim normali într-o lume normală“, ne-a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Cărui partid îi va aduce beneficii această măsură, rămâne de văzut în viitorul nu foarte îndepărtat.

JCS-Flavius Militaru/Nina Curiţa