Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Precipitaţiile abundente din ultima perioadă au amânat însămânţările de primăvară în judeţ.

De la finele lunii aprilie, în Caraş-Severin a plouat aproape neîntrerupt. Din această cauză, campania agricolă de primăvară este întârziată, până în prezent reuşindu-se doar semănarea unei suprafeţe de 34.702 hectare. Din fericire, specialiştii din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură spun că, deşi cantităţile de precipitaţii au fost însemnate, culturile agricole de toamnă nu sunt afectate.

„La noi în judeţ nu au fost decât patru hectare cu porumb, două la Bolvaşniţa şi două la Socol, peste care apa a băltit. În restul zonelor, situaţia se prezintă bine. Da, e adevărat că a plouat mult, şi că oamenii nu au putut face lucrări de însămânţare, dar, de îndată ce vremea se va îndrepta, lucrările se vor putea relua, fără ca viitoarele culturi să fie afectate”, ne-a declarat Mariana Brujan, şef-serviciu în cadrul Direcţiei Agricole Caraş-Severin.

Până la această dată, în judeţ au fost semănate 20.011 hectare cu porumb, din cele 32.274 ha propuse pentru realizare, 830 de ha cu ovăz, 5.082 ha cu floarea-soarelui, 76 de ha cu muştar boabe, 279 de ha cu rapiţă de primăvară, 629 ha cu soia, 6 hectare cu sorg, 5.608 ha de cartofi, 1.012 ha cu plante de nutreţ, 24 de ha cu mazăre boabe şi 1.145 de ha legume în câmp. Conform programului de însămânţare 2013-2014, în perioada următoare se aşteaptă ca în Caraş-Severin să se mai însămânţeze o suprafaţă de 62.365 de hectare de teren agricol, cu menţiunea că, în toamna anului trecut, au fost semănate alte 32.562 hectare.

Roxana Bălan Nafiru