Caraş-Severin, Romania

SOCOL – Un nou semnal de alarmă vizavi de comportamentul necivilizat al turiştilor vine din partea unei tinere, care a surprins recent imagini dezolante la Balta Nera din Socol!

Rezervaţia naturală Balta Nera – Dunăre din comuna Socol intră în aria de protecţie integrală, fiind inclusă în Parcul Natural Porţile de Fier. Chiar dacă rezervaţia, supranumită şi Delta Nerei, este considerată una din minunile naturale ale judeţului şi ale ţării, dar mai ales în condiţiile în care promovăm cu zel turismul, sunt încă persoane care nu cunosc noţiunile de „mediu curat“, „turism ecologic“ şi, cel mai important, „comportament civilizat“. Acestea sunt, dealtfel, dezideratele înscrise în logo-ul Asociaţiei Dunărea Moldova Nouă (ADMN) care luptă, încă de la înfiinţare, pe toate planurile şi prin toate mijloacele cu acest flagel al nesimţirii.

Preşedintele asociaţiei, Corneliu Martin, a primit un nou semnal de alarmă în aceste zile din partea unei tinere, care a surprins în imagini revoltătoare plaja Baziaş, plină de peturi, ambalaje şi alte deşeuri. Este vorba de Alina Ungureanu, care a trimis asociaţiei un set de fotografii, oferindu-se să dea o mână de ajutor: „Am fost recent la plaja Baziaş, unde intră Dunărea în țară. Vreau să zic că peisajul a fost unul dezamăgitor, am făcut și niște poze. Mă întristează când văd astfel de chestii și aş vrea să facem ceva în privința asta. Sunt dispusă să ajut. E foarte mult de lucru și doar cu ajutor din partea dumneavoastră se poate schimba ceva“.

Nu e întâia oară când ADMN primeşte asemenea mesaje, o primă reacţie venind din partea Teresiei Berghe din Germania, membru onorific al asociaţiei, care a creat numeroase legături şi parteneriate pentru promovarea turismului în Clisura Dunării: „De doi ani ne luptăm cu acest flagel, care se numeşte gunoi, murdărie, peturi, cum vreţi să-i spuneţi, împreună cu voluntari, cu primarii localităţilor din Clisură, cu locuitorii Clisurei, până şi Poliţia de Frontieră ne sprijină. Încercăm să facem imposibilul, să facem cel mai simplu lucru, care nu ne costă nimic, curăţenie şi ecologizare. Dar, până când turistul român nu înţelege că resturile, peturile, hârtiile, etc. trebuie puse în pubele sau în containere sau unde nu sunt, de luat acasă, până atunci… e foarte greu. Avem cea mai frumoasă parte a Dunării de pe tot parcursul ei, suntem invidiaţi de mulţi, dar nu ştim să apreciem şi să menţinem mediul curat. Vrem să facem turism european! Da, avem potenţial, dar haideţi să încercăm împreună, pentru «mediu curat, turism ecologic, comportament civilizat»“!

Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de zece hectare, chiar la vărsarea râului Nera în Dunăre, unde formează şi o mică deltă, de unde şi denumirea Delta Nerei. A fost declarată arie protejată încă din anul 2000 datorită biodiversităţii, aici existând mai multe tipuri de habitate, favorizate de climatul umed, cu vegetaţie specifică şi faună bogată, de la insecte la mamifere, avifauna fiind reprezentată de specii protejate.

JCS-Alexandra Gorghiu