Caraş-Severin, Romania

OŢELU ROŞU – Răspunsurile Guvernului cu privire la sesizările făcute în Parlament au fost vagi şi nu au adus soluţii.

Deputatul PNL de Caraş-Severin, Valeria Schelean, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa că, în cazul interpelărilor repetate pe care le-a făcut pentru fostul combinatul siderurgic din Valea Bistrei, răspunsurile Guvernului sunt irelevante, iar răspunderea este pasată de la o instituție la alta.

„Am primit răspunsuri la interpelările pe care le-am adresat Guvernului pe tema muncitorilor de la Oţelu Roşu. Ceea ce rezultă din răspunsurile primite este pasarea vinei de la o instituţie la alta. Niciun ministru nu îşi asumă răspunderea pentru faptul că nu s-au depus aceste cereri pentru Fondul European pentru Ajustare la Globalizare şi pentru muncitorii din Oţelu Roşu. La început, mi se spunea că nu ar fi îndeplinit condiţiile de eligibilitate, în sensul că ar fi fost doar 470 de muncitori disponibilizaţi, faţă de 500 de cât ar fi fost nevoie pentru a putea beneficia de respectivele fonduri. Mai apoi s-au răzgândit şi spun că ar fi putut depune cerea, însă, s-a încheiat termenul de depunere”, a precizat Valeria Schelean.

Deputatul PNL a amintit şi faptul că a existat o solicitare ce prevedea ca, în schimbul datoriilor pe care Ductil Steel Oţelu Roşu le are faţă de statul român, să fie recuperate o parte din active.

Activele ce puteau fi recuperate cuprindeau şi o serie de terenuri. În opinia Valeriei Schelean, răspunsul din partea Guvernului la această solicitare a fost la fel de vag.

„Se pare că nu au niciun interes să ajute într-un fel sau altul, muncitorii disponibilizaţi de la Oţelu Roşu”, a mai spus deputatul cărăşean. Vă reamintim că de angajaţii Ductil Steel Oţelu Roşu au fost anunţaţi în luna aprilie 2013 că rămas fără locuri de muncă după aproape şase luni de şomaj tehnic. În data de 17 septembrie 2014, Parlamentul European a aprobat o cerere a Guvernului României, depusă pe data de 21 decembrie 2012, prin care foştii muncitori de la Mechel Câmpia Turzii şi Târgovişte au beneficiat, ulterior, din Fondul European pentru Ajustare la Globalizare, de 3,57 milioane de euro. Totuşi, probabil din motivele enumerate de către Valeria Schelean, muncitorii de la Oţelu Roşu nu au beneficiat de aceşti bani.

Adaugă comentariu