REŞIŢA – Reper pentru arta naivă bănăţeană, artistul a murit în noaptea de marţi spre miercuri, la vârsta de 88 de ani. Pictorul naiv era internat pe secţia de Cardiologie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa pentru un anevrism de aortă!
În semn de omagiu şi recunoaştere a valorii şi contribuţiei sale în domeniul artei şi culturii cărăşene, şeful judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, a solicitat joi un moment de reculegere în memoria sa în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean.
Cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş din 2005 şi al judeţului Caraş-Severin din 2016, Senior al Culturii Cărăşene, Mihai Vintilă a fost primul artist naiv care a avut iniţiativa realizării unui Dicţionar al artei naive din România. Cei peste 90 de artişti cuprinşi în această lucrare de referinţă au fost, dealtfel, prezentaţi şi la Radio România Reşiţa, în cadrul unei rubrici pe care a susţinut-o cu mult entuziasm la microfon, intenţia sa fiind recunoaşterea picturii naive în cadrul artei şi atragerea de noi talente.
Cel mai important pictor naiv al Banatului, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei ARPLANA, s-a născut la Caransebeş, în 10 martie 1932, fiind mezinul familiei unui subofiţer, veteran de război, şi fratele scriitorului Petru Vintilă. Studiile primare şi gimnaziale le face în oraşul natal, absolvă Şcoala Medie Tehnică Veterinară în Timişoara şi, în anul 1959, Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti. Cu toate că a cochetat cu desenul încă din copilărie, a fost autodidact în domeniul picturii naive, prima sa expoziţie fiind în 1979. După acest moment, artistul a prins curaj şi a devenit extrem de prolific, activitatea sa expoziţională remarcându-se în expoziţii personale şi de grup, atât în ţară cât şi în străinătate, prilejuri ca arta sa să fie apreciată cu numeroase premii şi distincţii. Lucrările lui au fost expuse la Royal Hall – Londra (1983), Halle Saint Pierre – Paris (1985), Arles şi La Vallette du Var Caen – Franţa (1991), Madrid şi Bonn (1993), Montreal şi New York (1995), Viena (1996), Beirut și Tokyo (1997), multe aflându-se în muzee şi colecţii particulare din întreaga lume. Şi Muzeul Banatului Montan deţine 40 din lucrările sale, donate de artist, care a mai donat, dealtfel, încă 148 de lucrări Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, într-o expoziţie permanentă.
A participat la peste 30 de tabere de creaţie în ţară şi străinătate, fiind el însuşi coordonatorul şi sufletul uneri tabere internaţionale la Poiana Mărului. I-a susţinut şi i-a încurajat pe tinerii pictori naivi, multe din cărţile sale promovând acest gen de artă. În domeniul publicistic s-a afirmat cu peste 13 volume de literatură, unele cu caracter memorialistic. De o vitalitate spirituală de invidiat, Mihai Vintilă a fost nelipsit din Casa Dumitrescu, la seratele cultural-artistice organizate de medicul chirurg, care l-a şi îndemnat să se interneze pentru acel anevrism de aortă.
Mihai Vintilă a murit în noaptea de marţi spre miercuri, 27 mai 2020, şi va fi înmormântat la Caransebeş, în oraşul natal. Dumnezeu să-l ţină în lumina sa!
JCS-Alexandra Gorghiu