Caraş-Severin, Romania

CONSTANTIN DAICOVICIU – Peşterile din zona Constantin Daicoviciu-Maciova-Peştere încep să devină repere importante pe harta turismului speologic şi viitorul sună promiţător pentru dezvoltarea turismului în zonă!

Autorităţile locale beneficiază de ajutorul Asociaţiei Speologice Prusik din Timişoara în promovarea comorilor naturale din subteran. Pasionaţii de la Prusik se ocupă de cartografierea peşterilor din zonă şi din ce în ce mai mulţi pasionaţi de speologie, din toată ţara, au început să audă de peşterile de aici.

Asociaţia Prusik s-a ataşat atât de tare de aceste meleaguri încât în toamna lui 2019 şi-a sărbătorit 25 de ani de existenţă chiar la Constantin Daicoviciu. Expunerea pe care aceşti tineri inimoşi o fac comunei şi peşterilor de aici este extrem de valoroasă pentru această zonă. Primăria localităţii doreşte ca pe viitor să acceseze nişte fonduri structurale şi să amenajeze trasee turistice, să construiască şi o bază de agrement, punând, astfel, bazele unui turism de nişă. Pensiuni nu sunt multe acum, dar odată cu promovarea locului şi creşterea numărului de vizitatori, Constantin Daicoviciu va deveni un loc numai bun pentru investiţii în eco-turism.

„Împreună cu Asociaţia Speologică Prusik, încercăm să promovăm cât mai mult peşterile din zona Căvărani-Maciova- Peştere. Avem 26 de astfel de minunăţii descoperite până acum şi pasionaţii de speologie au ce vedea pe parcursul unui sejur la noi. În peşterile de aici găsim stalactite şi stalagmite superbe, sifoane, oase de Ursus Spelaeus şi multe alte obiective deosebit de interesante. Odată cu îmbunătăţirea infrastructurii, cu siguranţă numărul turiştilor va creşte şi cererea pentru locuri de cazare la fel. Astfel, comuna noastră va atrage investitori în sectorul eco-turismului. Ar fi şi păcat să ţinem ascunse aceste adevărate monumente naturale. Aici se organizează deja tabere de speologie, vin diverse grupuri din toată ţara şi încet-încet vom deveni un nume sonor în această nişă a turismului“, ne-a declarat Daniel Boambeş, primarul comunei.

Amplasarea comunei, pe drumul european, nu foarte departe de autostradă şi aproape de nodul feroviar de la Caransebeş este un plus care va facilita accesul vizitatorilor. Comuna are toate şansele să se dezvolte spectaculos în această direcţie, iar noi vă vom ţine la curent cu evoluţia proiectelor şi când condiţiile meteo ne vor permite, vom realiza un reportaj amplu de la faţa locului.

JCS-Nina Curiţa