Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În primăvară, la Mehadia vor fi demarate lucrările la rețeaua de apă și canalizare. Este cea mai mare investiţie care a avut loc vreodată în comună, peste 11 milioane de euro, susţine primarul Grigore Bardac!

Prin finanţarea europeană de peste 11 miloane de euro fără TVA, pentru înlocuirea și modernizarea întregului sistem de apă și de canalizare din comună, vor fi reabilitaţi 7,4 km de conducte, la care se adaugă o extindere de 4,3 km de conducte la reţeaua de apă, fiind refăcut şi întreg sistemul de canalizare, ceea ce reprezintă 16 km de conducte. La finalul lucrărilor, care vor dura 2 ani, toate gospodăriile din Mehadia vor avea apă potabilă şi reţea de canalizare. Greul de abia începe, spune primarul, deoarece administraţia locală trebuie să găsească soluţii pentru asigurarea cofinanţării, adică 1.279.302 lei. Dacă nu vor fi contestaţii la licitaţii, lucrările vor începe în mai-iunie, mai precizează edilul.

„Cea mai mare investiție care a avut loc vreodată în Mehadia: peste 11 milioane euro fără TVA (peste 57.000.000 lei), din fonduri europene, vor fi investiți în rețelele noi de apă şi canal! Mai exact, vor fi reabilitați 7,4 km de conducte retea de apă, vor fi extinse 4,3 km de conducte retea de apă și va fi refăcut întreg sistemul de canalizare reprezentând 16 km de conducte. Vom renunța la sursa actuală de apă (Sfârdin), care se dovedește an de an ca fiind insuficientă pentru consumul populației si de multe ori greu de utilizat, înlocuind-o cu o sursă nouă de apă potabilă şi suficientă în toată perioada anului. Vom transporta apa de la reţeaua din Băile Herculane, până în uzina noastră, care va fi integral reabilitată, aici, apa va fi încă o dată filtrată si clorinată, cu toate proprietățile de potabilitate. Din această uzină, apa va fi distribuită gravitațional fiecărei case, gospodării, de unde, după ce se va folosi, va fi preluată de un sistem de canalizare ce se va deversa într-o stație de epurare modernă a apelor uzate. Cofinanțarea Primăriei Mehadia la această investiție prin fonduri europene nerambursabile este de 1.279.302 lei (12,8 miliarde lei vechi). La finalul lucrărilor, toate gospodăriile din Mehadia (incluzând tot ACH-ul și cartierul Maier) vor avea apă potabilă şi retea de canalizare nouă. Lucrările vor dura aproximativ 2 ani de zile, iar terenul va fi readus la starea inițială, adică se vor reface betonul sau asfaltul, dacă vor fi afectate“, a precizat Grigore Bardac, primarul comunei Mehadia.

JCS-Nicoleta Moraru