Pesta porcină africană în judeţ. La Sacu! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – DSVSA Caraş-Severin a transmis că s-a confirmat un focar într-o gospodărie din această localitate. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare!

Din păcate, pesta porcină africană a ajuns şi în judeţul nostru, un focar fiind depistat la Sacu.

„Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) a confirmat, în data de 6 octombrie, prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probele prelevate de la patru porci, dintr-o gospodărie din localitatea Sacu, județul Caraș-Severin, precizează dr. Pavel Borchescu, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin. Serviciile veterinare au intervenit de urgență, gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială. S-a realizat ecarisarea cadavrelor și s-a efectuat dezinfecția exploatației. Au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport și au fost amplasate afișe de avertizare și informare a proprietarilor de animale cu privire la măsurile care trebuie respectate pentru a preveni răspândirea virusului PPA“.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Caraș-Severin s-a reunit pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții. DSVSA Caraș-Severin solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. În comunicatul remis redacţiei se mai specifică faptul că PPA nu afectează oamenii, însă există un impact negativ la nivel social şi economic. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

JCS-A.G.