Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – În vreme ce administrația județeană se contrează cu cea locală pentru licență, există riscul ca apele termale din stațiune să ajungă din nou pe mâna băieților deștepți!

Problema apelor termale din stațiune a fost adusă din nou în fața aleșilor județului, după ce aceștia au fost de acord să facă demersurile pentru preluarea lor, pentru că și administrația locală dorește să facă fix același lucru. Din câte se vorbește, stațiunea este cu un pas înaintea județului, având un avans în privința procedurilor.

Șeful județului a deschis discuțiile după ce a primit „cererea făcută de Primăria Herculane, împreună cu grupul oamenilor de afaceri de acolo, care au fost la ședința ordinară a acestei localități, și de cererile făcute de consilierii PSD, PNL, practic de toți consilierii în unanimitate, împreună cu cererea făcută de dl primar Cristian Miclău. Aceea de a renunța la acest drept de preempțiune asupra căruia deja ne-am exprimat punctul de vedere, vizavi de dorința primăriei și a tuturor celor de acolo, de a primi ei această licență de exploatare.“

Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, a explicat că a întrerupt procedurile și că nu a cheltuit încă banii pentru obținerea licenței, singura cheltuială fiind cu obținerea unui aviz de 1.000 de lei: „În momentul în care am văzut cererea, ne-am oprit cu referatul de necesitate pentru a plăti suma de 60.000 de lei pe care a cerut-o o societate pe care am găsit-o pe la Miercurea Ciuc, care este aptă să facă aceste demersuri.“

S-a dorit discutarea problemei în forul județean astfel că, în funcție de dorințele aleșilor, să se decidă dacă CJ va continua demersurile sau va preda frâiele administrației stațiunii. Șeful județului s-a arătat deschis pentru revocarea hotărârii CJ în favoarea stațiunii.

Chiar dacă a subliniat că nu este împotriva ideii, șeful social-democraților din CJ, consilierul Ioan Crina, a precizat: „Dacă vreți părerea mea, de 34 de ani, nu putea face cineva ceva ca să ajungă Herculane cum e fără implicarea autorității locale. Asta e o poezie ce spuneți. Adică autoritatea locală n-a fost în stare să facă 3 alei, un parc și nu știu ce în 30 și ceva de ani, și acuma brusc gestionează niște lucruri. Asta e o poezie, nu mai îmi spuneți că știm toți ce înseamnă Herculane.“

Consilierul județean Doru Coșei, care cunoaște mai bine situația din stațiune, l-a contrazis: „Eu cred că de 8 ani se întâmplă lucruri frumoase la Herculane, de când n-ați mai fost la Herculane? Vă puteați informa de la colegii dvs din PSD acolo, care sunt în asentiment. Dar Herculane are capacitatea de a prelua această licență. Corespunde și din punct de vedere tehnic, și financiar. (…) Este foarte bine că discutăm și dezbatem des problema apelor termale, dl președinte a fost la Herculane. În stațiune, de când a apărut această problemă, s-au făcut mai multe dezbateri publice, consultări cu factorii economici de acolo, cu cetățenii. Băile Herculane au un stadiu avansat de documentație pentru a accesa această licență. S-au primit avizele de la Mediu, de la Cultură, firma respectivă de la Miercurea Ciuc a fost plătită, deci documentația este bine pusă la punct. Mulțumim dlui președinte că va revoca această hotărâre, înțelegând care sunt problemele reale de acolo.“

Consilierul Crina nu s-a lăsat înduplecat, subliniind că „e o chestiune foarte importantă asta cu apele minerale și n-aș vrea s-o tratăm așa simplist. N-am nimic împotriva UAT-ului Herculane, dar eu aș vrea să văd un raport de specialitate făcut așa cum trebuie: când ni s-a cerut solicitarea, când am dat, ce înseamnă să ne-o retragem, cât mai au ei timp. Că nu, dacă îți exprimi că vrei s-o iei, nu te lasă nimeni 6, 7, 10 luni de zile. Deci ar trebui să avem un raport, că eu constat că veniți aici în fața noastră și ne spuneți: dom’ le, trebuie s-o luăm că UAT-ul nu are bani. Vă duceți la Herculane și acolo vă conving primarul, consilierii s-o ia UAT-ul. Eu zic, ca să fim în cunoștință de cauză și să luăm hotărârea așa cum trebuie, pentru binele tuturor – e clar că dacă e bine în Herculane este bine și pentru noi – să ne faceți un raport de specialitate și o informare exactă cu asta. Nu putem să ne dăm un vot așa, să ne jucăm într-o ședință extraordinară! Discut problemele astea cu colegii mei, trebuie să fim informați în momentul când votăm. Că s-ar putea să votăm renunțarea și să nu mai fie posibil. Că poate intră în circuitul normal al licitațiilor și facem o prostie și mai mare. Dacă noi greșim acum și nu poate lua nici Herculane, intră în circuitul civil. Ăsta e marele pericol care e. Și vine oricine la licitație și privatul vă bate, vă spun eu!“

Șeful județului a invitat aleșii la un moment de înțelepciune: „E o problemă foarte importantă, trebuie să avem grijă ce facem. Știți cum e, când se ceartă doi, câștigă al treilea și ne trezim cu o firmă a cuiva care vine. Deocamdată nu depinde de noi, e o procedură, noi trebuie să ne înțelegem, eu cred totuși că Consiliul Județean ar fi putut să o gestioneze mai bine. Dar evident că în fața argumentelor și a dorințelor dvs și ale localnicilor, ale celor de acolo care trebuie să primeze, și noi suntem obligați, dacă putem, să facem acest lucru.“

Consilierul Coșei a rămas ferm pe poziție: „Nu câștigă al treilea! Licența va fi luată de UAT Băile Herculane, nu va mai fi scăpată de data aceasta, ca acum 20 de ani.“ Și i-a acuzat pe social-democrați că, imediat ce o resursă naturală e disponibilă în județ, ei sunt „hop pe ea“, amintindu-le de soarta Băilor Herculane:  „După cum știu, vi-au aparținut, timp de 20 de ani, dvs de la PSD. Credeți că cetățenii uită?“

Aleșii social-democrați s-au simțit atacați de cuvintele lui Coșei, Crina spunându-i că vorbește prostii, iar șeful PMP, Lucian Voina, l-a avertizat că „deja vi-ați pus o piedică aiurea!“

Legat de scuze și acuzații, Romeo Dunca a ținut să-i amintească lui Crina ce-a pățit la Herculane cu cei de la PSD: Dle Crina, credeți-mă, am fost și eu prezent la discuție cu acel consilier, candidat al dvs, care a spus că Dunca vrea, cum a pus mâna pe Muntele Mic, să ne ia și apa. Am înghițit și eu în sec și m-am dus că e mai important ce facem cu resursa. Și da, dacă se poate, putem să ajutăm! Licența asta, dacă oamenii de acolo și-o doresc, să ajungă la ei!“

În final, lucrurile au rămas în coadă de pește, urmând ca discuțiile să continue în ultima săptămână a lunii, la ședința ordinară. Iar Crina a propus și constituirea unui ADI. Probabil unul cum s-a constituit și pentru salvarea bacului de la Moldova Nouă, a cărui administrare a fost dată, de același Crina și restul consilierilor care-i cântă-n strună, fiului primarului PSD de la Coronini…

JCS-A.M.