Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Procurorii DNA au descins în această dimineață la mai multe locații din Caransebeș aparținând omului de afaceri Ioan Cîrpaci, una dintre acestea chiar lângă sediul Poliției Municipale!

Potrivit procurorilor DNA, Ioan Cârpaci ar fi creat un sistem de companii prin care, folosindu-se de documente și declarații false, ar fi beneficiat de fonduri europene de la AFIR și APIA pe numele mai multor persoane din Caransebeș care nu ar fi avut drept la așa ceva. Dosarul este instrumentat de procurorii Secției de Combatere a Infracțiunilor asimilate Infracțiunilor de Corupție din cadrul DNA și a fost deschis pentru săvârșirea de infracțiuni împotriva intereselor Uniuniii Europene. Prejudiciul calculat de procurori în acest dosar se ridică la aproximativ 2 milioane de lei.

Ioan Cârpaci deține, printre altele, firma Paco Leapeio și în urmă cu mai mulți ani a vrut să deschidă un abator în Caransebeș pe un teren preluat de la primărie, însă nu a reușit să demareze investiția, ceea ce a dus la rezilierea contractului cu administrația locală.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2016-2022, în legătură cu obținerea nelegală de fonduri europene, în contextul implementării unor proiecte derulate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). În cursul zilei de 08 iunie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în trei locații, situate pe raza municipiului Caransebeș, județul Caraș–Severin, reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.“, se arată în comunicatul oficial al DNA.

JCS-R.M.