Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Centrul de vaccinare amenajat în sala de sport a Liceului de Arte Sabin Păuţa a primit undă verde de la INSP şi DSP, iar acum se aşteaptă acel click de activare a platformei de înscriere!

Reşiţenii nu mai au răbdare, vor să se vaccineze, dar nu la Oraviţa  sau în celelalte două centre din judeţ, ci la Reşiţa, fiindcă aşa e normal. Platforma prin care se pot programa însă nu e activă pentru Reşiţa, deşi, oficial, centrul de la Liceul de Arte Sabin Păuţa este deschis.

„Totul este pregătit, bine pus la punct, spune dr. Sorina Tobă, coordonatorul centrului, în urma verificărilor fiind aprobată funcţionarea acestuia pentru vaccinarea populaţiei care se încadrează în categoriile etapei a II-a. Centrul este prevăzut cu 4 puncte de vaccinare, însă pentru momentul actual s-a dat oficial aviz pentru deschiderea centrului şi un flux de vaccinare, ceea ce înseamnă un punct de vaccinare, din cele 4. Aşteptăm să se activeze pe platformă centrul Sabin Păuţa, să se poată efectua programările“.

Echipele care vor vaccina populaţia sunt şi ele pregătite, inclusiv Ambulanţa: „Din punctul de vedere al dotării,   centrul este pregătit cu tot ce este necesar, conform legislaţiei în vigoare, cu echipele formate, în aşa fel încât pe măsură ce primim fluxuri să putem să activăm toate cele 4 puncte de vaccinare, precizează coordonatorul centrului. Este respectat circuitul, conform legislaţiei, pe un punct se intră şi se iese pe alt punct. Avem şi o ieşire prevăzută pentru situaţii aparte, de urgenţă, pentru momentul în care vom avea nevoie să apelăm la Ambulanţă, pe care o vom avea la centru în permanenţă, în aşa fel încât, în cel mai scurt timp, în cazul unei situaţii mai grave, persoana în cauză să ajungă în cel mai scurt timp la unitatea sanitară, în speţă la Spitalul Judeţean. Personalul medical care va fi implicat în toate cele 4 puncte de vaccinare este complet, inclusiv echipa mobilă, pentru situaţiile în care vom fi solicitaţi să administrăm vaccinul persoanelor care nu sunt deplasabile şi se încadrează pe categoria de populaţie prevăzută pentru etapa a II-a, astfel încât să reuşim să trimitem echipa pentru administrarea vaccinului, fiindcă vrem să respectăm dorinţa celor care consideră că este singura soluţie să se apere de acest virus“.

Întrucât se punea la un moment dat problema lipsei de personal, dr. Tobă a spus că, pentru centrul Sabin Păuţa, personalul medical implicat este personalul reţelei medicale şcolare, respectiv medici de medicină generală şi stomatologi, iar în ceea ce priveşte compartimentul informatic, care se va ocupa de prelucrarea datelor, de introducerea în tabletă etc., o parte este asigurată din personalul de specialitate al DSP, iar în plus mai sunt doi voluntari cărora li s-a făcut instructajul de către cei de la STS (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale). Nu se mai aşteaptă decât activarea platformei pentru centrul de la Sabin Păuţa, astfel încât să se înceapă efectiv imunizarea populaţiei şi la Reşiţa.

Medicul Sorina Tobă a verificat cu puţin timp în urmă care este situaţia platformei, în momentul de faţă fiind active centrele de la Caransebeş, Oraviţa şi Moldova Nouă, declarându-ne că, cel mai probabil, sâmbătă va fi activă şi pentru centrul Sabin Păuţa, astfel încât de luni, 25 ianuarie, să se înceapă procesul de vaccinare.

În curând va fi deschis şi centrul amplasat în sala de sport de la Şcoala Generală Mihai Peia, însă totul depinde de dozele care vor fi repartizate în judeţ. Pentru a intra pe platformă trebuie accesat linkul https://vaccinare-covid.gov.ro/.

JCS-Alexandra Gorghiu