Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În schimb s-au scris scrisori… În urma acţiunilor în teren derulate de poliţişti împreună cu administratorii de drumuri, au fost constatate numeroase nereguli, concluzia fiind că cele mai multe au fost remediate!

Chiar dacă statisticile oficiale ţin tăcerea, nu de puţine ori, starea carosabilului este cauza unor grave accidente rutiere. Totuşi, autorităţile nepăsătoare, care împrăştie cu bani pentru reparaţii care nu se fac sau pentru materiale antiderapante care nu ajung niciodată pe drumuri au pe cineva care-i mai trage din când în când de urechi. Aşa cum a făcut Poliţia judeţului, care a mai scos cureaua, amendând pe câte cineva la acest capitol. Anul trecut, potrivit unei informări pe zece luni, nimeni n-a mai amendat pe nimeni. Dar s-au scris scrisori…

Poliţia judeţului informează că s-a încercat determinarea administratorilor de drumuri publice să execute, aşa cum le cere legea, activităţi de revizie, întreţinere, modernizare a carosabilului şi semnalizării rutiere aferente. Astfel, în cele zece luni, „au fost înaintate 457 informări scrise sau verbale către administratorii de drumuri, pentru situații ce privesc drumurile naționale (174), drumuri județene (138), dar și pentru drumuri comunale (62) şi străzi în interiorul localităților (83), în vederea asigurării viabilității acestor căi de comunicație. (…) Au fost acordate 105 avize şi autorizări, nefiind aplicate sancțiuni contravenționale administratorilor de drum sau responsabililor cu activitatea de deszăpezire, precum și responsabililor cu asigurarea viabilităţii reţelei rutiere sau a siguranţei circulaţiei în zonele restricţionate din cauza lucrărilor din zona drumului public“.

La capitolul risc de accident, oamenii legii au constatat, în cadrul unor acţiuni desfăşurate împreună cu administratorii de drumuri, o serie de probleme legate de starea unor indicatoare rutiere (şapte lipsă sau degradate), de existența și starea parapetului de protecție (1.918 metri lipsă sau deteriorat) şi au identificat degradări ale marcajului rutier (10.001 metri). Potrivit concluziei trase de IPJ Caraș-Severin, cele mai multe dintre aceste neajunsuri au fost remediate.

JCS-Antoniu Mocanu