Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Asta spune Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin după ce magistrala Transgaz Prunișor-Orșova-Băile Herculane-Jupa a primit autorizația de construire de la Ministerul Energiei!

Senatorul Marcel Vela rememorează momentul: „Acum doi ani la Băile Herculane, în 11 septembrie 2020, făceam o promisiune pentru creșterea calității vieții, economisirea lemnului de foc, dezvoltarea stațiunii, realizarea de investiții în toată zona și crearea de noi locuri de muncă în Caraș-Severin. După ce au fost alocate fondurile și proiectanții au stabilit traseul, apoi s-au obținut zeci de avize și acorduri, de la Ministerul Mediului și alte autorități locale, județene și naționale, astăzi, 12 august, a fost un moment istoric pentru Banatul de Munte… S-a emis Autorizația de Construire pentru noua magistrală de gaz care cuprinde traseul Orșova-Caransebeș!“.

Mesajul legat de subiect, postat și de senator, și de președintele CJ Romeo Dunca, este însoțit de două fotografii, unul cu autorizația, celălalt cu momentul în care cei doi reprezentanți ai Caraș-Severinului au bătut palma pentru magistrala celor de la Transgaz, șeful județului încheind cu mesajul: „Pentru cine credea că glumim!“.

Documentul, emis la solicitarea Societății Naționale de Transport Gaze Transgaz Mediaș, autorizează executarea lucrărilor de construire pentru proiectul „Conductă de transport gaze naturale pe direcția Prunișor-Orșova-Băile Herculane-Jupa (inclusiv alimentarea cu energie electrică, producție catodică și fibră optică)“, în Caraș-Severin și Mehedinți, pe suprafețe din extravilanul și intravilanul municipiilor Caransebeș și Orșova, orașului Băile Herculane și comunelor Topleț, Mehadia, Cornea, Domașnea, Teregova, Armeniș, Slatina Timiș, Bucoșnița, Buchin, Turnu Ruieni, Obreja, Prunișor, Husnicioara, Căzănești, Sinești, Ilovăț, Bâlvănești, Godeanu, Balta, Podeni, Cireșu și Ilovița.

Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de interes a obiectivului. În Caraș-Severin asta înseamnă 12.000 consumatori casnici, 136 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 231 de agenți economici.

Autorizația de construire are un termen de valabilitate de 36 de luni de la data emiterii, cu condiția începerii execuției lucrărilor în termen de 12 luni de la data emiterii autorizației de prelungire.

JCS-Antoniu Mocanu