CARAȘ-SEVERIN – Un ordin al ministerului de resort care urmărește să frâneze eliberarea de antibiotice reușește exact invers…
În vreme ce la nivel mondial se vorbește despre marea descoperire a antibioticului minune, care să ne scape de infecțiile rezistente la antibioticele actuale, țara noastră este arătată cu degetul pentru că încă mâncăm antibiotice pe pâine. Nu e chiar o glumă, pentru că la nivel european ocupăm locul al doilea la consumul de antibiotice, după Grecia. Și cum presiunea este mare, mai ales că locul nu ne face deloc cinste, Ministerul Sănătății a pus în aplicare un plan considerat deloc eficient de specialiști. Sau cel puțin de farmaciștii pe care a picat năpasta.
Mai exact, Ordinul 63, semnat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în prima lună a acestui an, impune ca eliberarea de medicamente antibiotice și antifungice de uz sistemic să se facă doar prin prescripție medicală. Noutatea vine în faptul că rețetele nu mai pot fi simple răvașe – ca până acum –, ci trebuie să fie speciale, cu serie și număr, și cu toate datele legate de pacient, diagnostic și medic. Surpriza vine însă odată cu… excepția. Farmaciștii pot elibera doze de urgență pentru 72 de ore, fără rețetă, în baza unei declarații completate de pacient, care să cuprindă iar toate datele. Pe hârtii, în locul semnăturii și parafei medicului, aferentă prescripției obișnuite, se cere numele și semnătura farmacistului. Astfel, în era internetului, când totul se transmite electronic și e online, sistemul sanitar întoarce farmaciile în era birocrației, a hârtiilor și a declarațiilor scrise de mână…
Mai grav e că, deși ordinul prevede că doza de urgență se poate elibera o singură dată în decursul unui tratament pentru un pacient, nimeni nu-l împiedică pe beneficiar să meargă să ceară aceeași doză de la o altă farmacie…
Și dacă în cazul medicilor nu există niciun control vizavi de modul în care eliberează prescripții pentru antibiotice sau antifungice, povara vine pe farmaciști, care trebuie să transmită, la 60 de zile, datele la STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale), ca mai apoi acestea să ajungă la INSP (Institutul Național de Sănătate Publică).
Nemulțumirea farmaciștilor pleacă, așa cum ne mărturisește Pavel Roșca, președintele farmaciștilor cărășeni, de la faptul că ministerul nu plătește aceste servicii, ca de altfel nici altele prestate de specialiștii din farmacii. Și că ordinul nu aduce nicio rezolvare pentru problema consumului exagerat de antibiotice, nepunând o frână reală rețetelor. „Din păcate în ultimul timp, farmaciștii au căzut victime ca urmare a unor interpretări, dar mai ales a unor decizii guvernamentale prost făcute! Vrem ca să precizăm că noi, farmaciștii, nu ne substituim altor meserii, precum informaticieni, ingineri, preoți sau chiar medici!“, precizează Pavel Roșca, explicând că deși între medici și farmaciști nu este un conflict real, medicii sunt cei care eliberează prescripții și stau în spatele problemei consumului de antibiotice, motiv pentru care „rog colegii medici deraiați de la realitate, să evităm penibilul“.
Până la urmă, eliberarea medicamentelor „sic volo“ (că așa vreau) presupune responsabilități uriașe. „Nu farmaciștii fac pe «doctorii», cel mai adesea medicii fac pe farmaciștii, prin diverși interpuși care dețin și controlează farmacii! (…) Totuși, noi farmaciștii avem activitate de permanență, inclusiv în weekenduri și de sărbătorile legale, față de alții, colegii medici stomatologi, medicina de familie, de ambulatoriu! Poate că totuși doza de urgență din Ordinul 63 vă cam ajută ca să vă relaxați în timpul vostru liber! Ordinul 63 nici noi nu ni-l dorim in acest mod, doza de urgență trebuie perfect definită, oricum noi, foarte buni profesioniști, evităm să eliberăm prin excepție medicamente! Vina pentru că România este pe locul 2 în UE în ceea ce privește consumul de medicamente antibiotice, după Grecia, nu aparține farmaciștilor! Un ordin onest trebuia să conțină o pedală mare de frână la prescrierea acestora! Apropos, aveți dreptate, farmaciștii nu au drept de a prescrie! Și noi ne dorim desființarea Ordinului 63, nu ne convine deloc, mai ales că doar farmaciștilor li s-a pus în spate sarcina de raportare prin STS la INSP, energofagă și umilitoare, cel puțin față de cei cu mentalități primitive de genul, «sic volo»!“, a precizat președintele Colegiului Farmaciștilor Caraș-Severin.
JCS-Antoniu Mocanu