Caraş-Severin, Romania

PRIGOR – O salbă de patru mori din satul Pătaş, comuna Prigor, a fost salvată de voluntarii de la Acasă în Banat, acţiunea făcând parte din a doua etapă a proiectului „Turist în Banat“!

La sfârşitul săptămânii recent încheiate, echipa de la Acasă în Banat a revenit în comuna Prigor pentru a doua etapă a proiectului „Turist în Banat“, proiect dedicat amenajării turistice a obiectivelor din această localitate aflate pe Via Transilvanica. Cu o desfăşurare de forţe impresionantă, patru mori aparţinând de satul Pătaş au fost refăcute şi igienizate de către voluntari.

„De această dată am trecut Nera, pe malul ei drept, unde se găsește o salbă de patru mori de apă ce țin de satul Pătaș. Provocarea cea mai mare a fost să asigurăm accesul spre mori, trei dintre ele fiind cuprinse de o vegetație deasă și fiind accesibile doar pe o cărare prin pădure. Vineri, de dimineață, ne-am apucat de treabă la Moara lui Juratu, pe lângă Moara Pemilor și continuând pe lângă râu, până la Moara lui Mitocaru. Înainte de toate, a trebuit să cosim și să curățăm vegetația, apoi ne-am ocupat de morile propriu-zise și de amenajările turistice. Mare ne-a fost satisfacția să vedem, la finalul zilei, cum s-a schimbat zona după numai o zi de lucru intens. A doua zi ne-am stabilit cartierul general la Moara cu Tunel sau Moara Popii, aflată 400 metri mai în sus, la capătul unei cărări ce trece prin pădurea deasă, un peisaj extraordinar care merită descoperit și savurat de toți iubitorii de natură și frumos. Pentru că mesajele RO-Alert ne-au avertizat pe toți că urmează cod roșu de furtună pentru după-amiază, am tras cu toții tare pentru a fi siguri că terminăm ce ne-am propus. A fost o desfășurare de forțe grozavă! Până la prânz terminasem tot ce era mai greu, inclusiv refacerea podului ce ducea la moară, iar după masă am continuat, până când a sosit furtuna. Ne-am adăpostit în moară și în tunel, iar când ploaia s-a mai oprit, am trecut cu toți prin apă, până am ajuns la drum. Cu această a doua etapă am avansat semnificativ în proiect și suntem foarte mulțumiți să vedem schimbările extraordinare prin care a trecut zona. Suntem de asemenea foarte recunoscători Primăriei Prigor pentru tot sprijinul pe care ni l-a oferit, începând cu asigurarea mesei pentru toți voluntarii, cazarea, ajutorul dat cu oameni și utilaje acolo unde ne era mai greu“, au precizat reprezentanţii asociaţiei.

Ceea ce a dus la reuşita acestei acţiuni a fost şi participarea, pentru prima dată alături de voluntari, a motocicliştilor de la Moto Aikon. Dornici să se implice au fost şi copiii şi tinerii din sat care au pus umărul, în ei punându-şi toată speranţa cei de la Acasă în Banat că tot ce este frumos și valoros în comuna Prigor va fi păstrat şi protejat. A treia etapă a proiectului „Turist în Banat“, finanţat de Fundaţia Orange va avea loc în luna septembrie.

JCS-Nicoleta Moraru