Pentru cei mai mulţi români viaţa este tot mai grea. Dacă tinerii mai au speranţa că muncind în afara ţării vor reuşi să o ducă mai bine, viitorul vârstnicilor este cât se poate de gri. Într-o ţară cu pensii şi salarii batjocoritoare, bătrânii îşi duc traiul de zi cu zi împrumutându-se tot mai des de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP).
În primele opt luni ale anului, potrivit declaraţiilor preşedintelui CARP Reşiţa, Aurelia Bonţe, un număr de 1.145 de pensionari au solicitat împrumuturi în valoare totală de 1.647.635 de lei, cu o dobândă medie de 11,46%. „Pentru a putea face faţă cheltuielilor şi facturilor la utilităţi, pensionarii ne cer sprijinul. Chiar în această săptămână a venit o doamnă la noi şi a cerut un împrumut pentru a putea plăti intervenţia chirurgicală a soţului ei. Înainte de începerea anului şcolar, pensionarii care au nepoţi în îngrijire au solicitat împrumuturi, de la 600 până la 1.000 de lei, pentru a le putea cumpăra acestora hainele şi rechizitele necesare“, ne-a declarat Bonţe.
Dacă la începutul verii majoritatea pensionarilor au solicitat împrumuturi de la CARP Reşiţa pentru a-şi plăti biletul de tratament într-o staţiune balneară, acum aceştia se îndatorează pentru a face mici reparaţii în locuinţe sau pentru a-şi umple cămările cu cele necesare pentru iarnă. „Vreau să fac unele reparaţii în casă şi să-mi cumpăr o centrală termică, iar pentru că aceste investiţii sunt destul de costisitoare, am nevoie de acest împrumut“, ne-a spus pensionarul Vasile Durlea.
Dacă împrumuturile la CARP Reşiţa se fac „cât ai bate din palme“, nu acelaşi lucru se întâmplă şi la achitarea ratelor. În acest caz se află 150 de pensionari pentru care a fost necesar întocmirea documentaţiei de poprire la Casa de Pensii. „Pensionarii care au depăşit şase luni cu plata ratelor sunt înregistraţi ca fiind răi-platnici, motiv pentru care aceştia mai poat beneficia doar de un împrumut de maximum 1.000 de lei“, a mai precizat Aurelia Bonţe.
Roxana Nafiru
[email protected]