Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Potrivit prefectului Ioan Dragomir, pentru lucrările din programul de dezvoltare a infrastructurii n-ar exista, de fapt, contracte de finanțare!

După un schimb de opinii tăios purtat, la începutul acestei luni, de primarul Reșiței, Ioan Popa, cu reprezentantul Guvernului în teritoriu pe tema stadiului implementării proiectelor cu finanțare europeană, a venit rândul președintelui Consiliului de Administrație al AquaCaraș, Hadrian Popescu, să-i transmită, ce-i drept, mai puțin exploziv, să se documenteze mai bine înainte a face afirmații. În ultima sa conferință de presă, Dragomir a subliniat, referindu-se la lucrările din cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Caraș-Severin, finanțat din Programul Dezvoltare Durabilă (PDD): „Vă spun cu toată răspunderea că la această dată nu au semnat contract de finanțare pentru acele proiecte. […] Nu doar în Caraș-Severin, în toată țara, la ora actuală nu există semnate contracte de finanțare pentru aceste lucrări!“

Opinie pe care conducerea AquaCaraș nu o împărtășește, invocând existența Contractului de finanțare nr.1781, prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, Cod SMIS 2014+154131, cu o valoare totală a proiectului de 1.003.485.868,57 lei, din care cofinanțarea UE este de 675.477.678,82 lei. De altfel, lansarea publică a proiectului a avut loc în 31 octombrie 2023, în sala de ședințe, arhiplină, a Consiliului Județean.

De atunci, dacă urmărim anunțurile de pe SEAP, nu par să se fi întâmplat foarte multe în cadrul acestui proiect, de vreme ce în februarie au fost semnate contractul pentru serviciile de supraveghere și evaluare arheologică (2,45 mil. lei) și cel de asistență tehnică din partea proiectantului (548.500 lei). Apoi, în mai, a fost atribuit pentru 60,7 mil. lei, contractul pentru „Extinderea și reabilitarea rețelelor de distribuție a apei și a rețelelor de canalizare în Băile Herculane, Topleț și Mehadia”, în timp ce la licitația lansată în iunie pentru „Extinderea și reabilitarea rețelelor de distribuție a apei și a rețelelor de canalizare în municipiul Reșița 1 și Extinderea reabilitarea rețelelor de distribuție a apei și a rețelelor de canalizare în Topleț“, cu termen limită de depunere a ofertelor 19 august, a fost depusă o singură ofertă ce va fi evaluată până în octombrie. Valoarea estimată a acestui contract este de 371.212,50 lei (Reșița – 74.242,50 lei și Topleț – 296.970,00 lei), potrivit anunțului.

Dacă din tot miliardul, efectiv contractate până acum pe codul SMIS 154131 sunt lucrări de 63,7 mil. lei, stadiul executării nu poate fi verificat întrucât datele privind deconturile nu au fost încă făcute publice de Autoritatea de Management pentru Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027. Mai mult, din ultima comunicare a acesteia, din 1 august, ce include Lista proiectelor PDD contractate la 30 iunie 2024, reiese că există 35 de proiecte contractate, contrazicând opinia prefectului că n-ar fi niciuna în țară. Doar că nu se regăsește AquaCaraș printre ele. În schimb, din lectura listei cuprinzând proiectele finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), am putut afla că, la 31 iulie, AquaCaraș avea finalizat un proiect de 11,7 mil. lei și nefinalizate două cu o valoare totală de 657 mil. lei, din care s-au decontat până acum 200 mil. lei.

JCS-Walter Fleck