Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Prin adresa cu nr. 33299/ERP/28.08.2020 emisă de Ministerul Economiei şi Turismului, Primăria Băile Herculane a fost informată că, în urma analizării documentației depuse, se recunoaște traseul „Pe urmele lui Hercules“, drept Rută Cultural Turistică dezvoltată pe plan național!

Conceput ca instrument de promovare și dezvoltare a unui nou produs turistic, la nivel local, regional și național, proiectul Rutei Cultural Turistice „Pe urmele lui Hercules“ are drept scop punerea în valoare a obiectivelor culturale și istorice din zona Podișului Mehedinți, Valea Cernei, Clisura Dunării. Respectiva rută urmărește firul epic al Legendei lui Hercules și unește, pornind din staţiunea de pe Valea Cernei, destinații turistice din trei județe din sud – vestul României (Caraş-Severin, Gorj şi Mehedinţi), având un patrimoniu natural (Parcul Național Domogled – Valea Cernei, Geoparcul Platoul Mehedinți, Parcul Natural Porțile de Fier), cultural (mânăstiri, mori de apă), istoric (monumente istorice, muzee), cu mare potențial de dezvoltare turistică, cu scopul de a le promova dintr-o perspectivă atractivă din punct de vedere turistic, sub un singur brand și de a dezvolta un nou produs turistic.

Traseul propus de Primăria Băile Herculane se numără printre primele trei rute cultural turistice recunoscute de către Ministerul Economiei, după Ruta Bisericilor de Lemn din Bihor (23 iunie 2020) și cea a județului Hunedoara, Din inima Daciei până în vatra străveche a pământului românesc (23 iulie 2020) dar, totodată, este prima Rută Cultural Turistică dezvoltată pe plan național recunoscută de minister. În urma recunoașterii traseului propus, reprezentanții ministerului vor veni împreună cu o echipă de filmare profesionistă să filmeze obiectivele turistice din cadrul Rutei Cultural Turistice în scopul realizării unui video clip de prezentare ce va fi promovat pe canalele mass-media, pe site-ul și Facebook-ul oficial al MEEMA.

Proiectul traseului „Pe urmele lui Hercules”, realizat în urma unei activități susținute de documentare și cercetare, propune o călătorie în timp, în preistorie, având la bază Legenda lui Hercules, despre care Mircea Eliade spunea că: „…povesteşte o istorie sacră, relatează un eveniment care a avut loc în timpul primordial, în timpul fabulos al începuturilor“.

JCS-N.C.