Caraş-Severin, Romania

MUNTELE MIC – Echipamente care costă câte 36 de mii de euro bucata au fost vandalizate de „oameni de bine“!

Sezonul de iarnă se apropie. Pârtiile sunt pregătite, însă cei de la weSki au avut un şoc când au făcut verificările pentru noul sezon: au fost furate cablurile electrice și cele de date de la mai multe tunuri de zăpadă. „Cât respect față de muncă și câtă răutate să ai ca să vandalizezi un echipament care costă 36.000 de euro bucata? În loc să ne bucurăm cu toții de toate condițiile pe care le oferim, de ce trebuie să ajungem la asemenea situații? Ne pare rău că trebuie să venim cu asemenea vești, însă nu este corect ceea ce se întâmplă… Deocamdată, primăria (Primăria Turnu Ruieni – n.r.) nu s-a conformat sentinței câștigate de noi la Curtea de Apel din Alba-Iulia, în primăvara anului acesta. Dacă am fi avut garajul, totul ar fi fost altfel. Parcă nu s-a întâmplat nimic…. Nici nu a răspuns la somație. Vedem la primul termen în 11 noiembrie, unde cerem instanței să amintească primăriei că un contract trebuie respectat“, spun cei de la weSki. Pentru furtul cablurilor, Cristi Dunca va face plângere la poliţie.

Reamintim că în luna mai a acestui an, prin sentinţă definitivă, Curtea de Apel Alba Iulia a decis că Telescaunul Vâlsanu nu trebuie să fie demolat, aşa cum cerea Primăria Turnu Ruieni, iar unitatea administrativ teritorială trebuie să plătească daune celor de la weSki, care administrează telescaunul. Iar pentru că Primăria Turnu Ruieni spera la demolarea Telescaunului Vâlsanu, administratorii acestuia nu puteau să ridice un garaj pentru instalaţii. „Lipsa garajului pentru instalația de ultimă generație (Leitner CD6, dar și altele) este un lucru foarte grav care poate genera inconveniente majore în anumite condiții meteo. Problemele și litigiile trecute, la care se adaugă lipsa de înțelegere a nevoilor tehnice de funcțiune și de dotare a unei stațiuni civilizate de către actuala conducere, poate să ducă la situații în care turiştii aşteaptă să pornească telescaunul, iar acest lucru să nu se întâmple din cauză că instalaţia a îngheţat“, semnala de mai multe ori Cristi Dunca, administatorul weSki. Acum, tot din cauza că nu există un garaj care să adăpostească echipamentele, s-au furat cablurile. Am vrut să aflăm de la Cosmin Bleci, primarul comunei Turnu Ruieni, de ce nu se dă autorizaţia pentru garaj, însă nu a răspuns la telefon, dânsul putând oricând să ne trimită opinia dumnealui.

Şi, totuşi, câtă răutate să ai în suflet să tai cablurile unor instalaţii de care se bucură mii de oameni? Cum să ai nervi să pierzi bani continuu şi faci turism pe Muntele Mic, aşa cum fac cei de la weSki? Telescaunul Vâlsanu poate transporta un număr de 1800 pers/oră, având o durată medie a transportului de 5 minute. Acesta are o altitudine de plecare de la 1417 metri, iar altitudinea de sosire este de 1796 de metri.

JCS-Nina Curiţa