Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Aşa cum ne-a obişnuit, reşiţeanul Graţian Mihăilescu, liderul comunităţii UrbanizeHub, specialist în urbanizarea oraşelor, a cuprins într-un studiu făcut recent patru oraşe din Caraş-Severin!

Barometrul Urban reflectă de fapt calitatea vieţii în oraşele din ţară, patru oraşe din Caraş-Severin făcând parte din acest studiu. Mai exact este vorba de Reşiţa, Caransebeş, Băile Herculane şi Moldova Nouă. Astfel, sondajul realizat în perioada 1 iulie-15 august a făcut cunoscute date surprinzătoare despre calitatea vieţii din 41 de oraşe din România.

Documentul de 59 de pagini arată nevoile oamenilor din aceste oraşe, comunităţi mai mari sau mici, dezvoltate sau mai puţin dezvoltate. Este de fapt, documentul care ar trebui să stea pe masa fiecărui primar, pentru că reflectă realitatea de zi cu zi a unei comunităţi. Barometrul Urban face parte din Urbanizarea României, proiect amplu demarat de Banca Mondială, Graţian Mihăilescu fiind unul dintre specialiştii în urbanizarea oraşelor care iau parte la acest proiect.

La nivelul fiecărei localităţi au fost selectaţi, în funcţie de categoria de dimensiune a localităţii, între 250 şi 500 de repondenţi. Selecţia s-a realizat pe baza cotelor determinate de ponderea populaţiei pe categorii de vârstă şi gen, în conformitate cu prognozele demografice calculate de Institutul Naţional de Statistică pentru 1 ianuarie 2020. Sondajele cuprind aspecte importante în dezvoltarea unui localităţi urbane, plecând de la investiţiile realizate de către autorităţile locale, atragerea de investiţii private, starea străzilor, servicii de sănătate, locurile de muncă, calitatea mediului, facilităţile culturale şi sportive, şcoli şi facilităţile educaţionale, curăţenia urbană, siguranţa în spaţiile publice, calitatea serviciilor administrative din oraş, turism, condiţiile de viaţă pentru seniori, problemele tinerilor şi terminând cu încrederea în oamenii care conduc destinele comunităţii, percepţia cetăţenilor despre oraşul lor, precum şi informarea şi implicarea acestora în deciziile administrative.

Un capitol important al acestui studiu este acela al aprecierii indicatorilor de performanţă administrativă. Şi aici media aprecierii cum sunt cheltuiţi banii publici pentru cele patru oraşe din judeţ este următoarea: pentru Reşiţa – 5,05%, Caransebeş – 4,76%, Băile Herculane – 5,05% şi Moldova Nouă – 6%, (pe o scară de 1 – foarte nemulțumit la 10 – foarte mulțumit). Graţian Mihăilescu consideră următoarea perioadă ca fiind foarte propice pentru primarii care vor să atragă, prin proiecte, finanţări europene. Iar un alt aspect remarcat de liderul de la UrbanizeHub a fost cel cu privire la primarii care au obţinut la ultimele alegeri electorale peste 70 %, aici fiind menţionat, pe lângă oraşe precum Cluj, Buzău, Oradea, Suceava, şi Reşiţa. Acest fapt se datorează în primul rând proiectelor făcute de edili, prin care au atras fonduri europene, nepunând la socoteală partidul din care fac parte, proiecte care sunt pentru cetăţeni şi nevoile acestora. Cei ce vor să consulte acest barometru urban, o pot face pe site-ul citadinii.ro.

JCS-Nicoleta Moraru