Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Viceprimarul Caransebeșului l-a acuzat pe președintele Consiliului Județean Caraș-Severin că încearcă să-și rezolve afacerile personale prin proiectul de dezvoltare a zonei montane Nedeia!

A făcut-o în ultima ședință de consiliu local, când a încercat să-și convingă colegii consilieri să nu voteze proiectul propus de primarul Felix Borcean, prin care Caransebeșul devenea membru aderent al ADI Banatul Alpin Nedeia și se aprobau statutul și actul constitutiv al asociației. Edilul adjunct le-a spus consilierilor că are o problemă cu obligațiile care ar reveni Caransebeșului: membrii care sunt excluși sau se retrag nu au nici un drept asupra patrimoniului și sunt nevoiți să-și plătească contribuțiile la care s-au obligat. De asemenea, în cazul angajării de către ADI a unor obligații financiare, cel care se retrage este obligat să-și achite cota de participare la investiție până la finalizare, dacă aceasta este pe terenul ei. Mai mult, lui Bebe Pasere nu i-a picat bine nici cine face parte din conducerea ADI Banatul Alpin Nedeia, declarând că acest proiect este făcut doar pentru a salva de la demolare cabana lui Romeo Dunca de pe munte.

„O să vedeți cine face parte din conducerea asociației, președinte – Romeo Dunca, Consiliu Director format din Cornel Galescu și alți doi. Ideea este că dacă cineva ne impune o investiție, noi suntem obligați să o achităm. Nu știu dacă ați văzut harta, dacă vă uitați e toată zona de dezvoltare și cabana existentă a domnului Dunca, pentru care există ordin de demolare. Proiectul este să salveze cabana lui Dunca, eu așa înțeleg, îi facem o afacere de familie? Eu nu  voi vota așa ceva. Mai am un semn de întrebare, noi nu știm traseul și trebuia să-l aprobăm astăzi. Nu poți să-mi bagi sub nas ceva și să te aștepți să mănânc dacă nu-mi convine”, au fost cuvintele prin care Pasere a încercat să-și convingă colegii că nu trebuie să voteze proiectul de hotărâre.

Primarul Felix Borcean și-a contrazis adjunctul și le-a transmis aleșilor locali că proiectul este unul benefic pentru Caransebeș, inițiativa de pe munte mergând înainte cu sau fără municipiul pe care-l conduce. „Dacă ești fair play, citește și beneficiile. Noi ne-am dat deja acordul de principiu într-o ședință anterioară, că suntem sau nu membri, proiectul se va derula. Eu nu-l apăr pe Dunca, dar treaba cu cabana nu ne privește, nu cred că dacă intră Caransebeșul în asociație îi creăm un statut de legalitate. Nu scrie niciunde că dacă noi intrăm în asociație, cabana lui Dunca devine legală. Eu consider că intrarea noastră în această asociație, lăsându-l la o parte pe Dunca și alte jocuri care există, aduce un beneficiu municipiului pe termen lung. Că e Dunca, că nu e Dunca, pe mine mă lasă indiferent, poate să vină oricine”, a precizat primarul Felix Borcean. Cuvinte care au avut efect, pentru că la vot, spre surpriza viceprimarului, toți cei șase colegi de la PSD nu au ținut cont de alianța cu PRO România și au votat cot la cot cu cei șapte liberali pentru a trece proiectul. Ar mai fi votat „pentru” și Dragoș Curelea de la USR, însă acesta a preferat să se abțină pentru a nu fi acuzat de conflict de interese sau incompatibilitate.

Președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, a comentat în stilu-i caracteristic cele spuse de viceprimarul Caransebeșului: „S-au trezit unii vorbind! Să debitezi astfel de inepții… Proiectul Nedeia are ca scop crearea unui domeniu turistic care ar urma să fie pus în slujba zecilor de mii de turiști care oricum trec anual pe lângă acest masiv muntos în drumul lor către zone turistice din Occident, călătorind în acest scop pe șoseaua europeană ce tranzitează Caransebeșul. Cabana de pe Brusturul nu mai are absolut nici o importanță dacă se face pe Nedeia ceva sau nu. Exista o sentință care nu mai are nici o legătură cu instalațiile de schi din proiect . Doar în mintea opacă a unor purtători de cuvânt ai răului din județ. Nici măcar nu e pe același munte, dar ce așteptări să mai ai de la un reprezentant al unui partid abandonat însăși de cel care l-a inventat”.

JCS-R.M.