Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – … în judeţul fruntaş unde caişii dau 25 de tone de fructe la hectar, record în socialism! 

De pe un hectar s-au recoltat 13 tone de porumb, două de mazăre sau patru de sfeclă, judeţ asemenea tovarăşului prim Albuleţu, pe care-l aşteaptă viitorul luminos, căci deja se vorbeşte despre suflul tânăr pe care-l va aduce prin competenţa sa. Ştie şi tov. Pacoste de la propagandă şi cultură, venit să-i strângă mâna după participarea la „Cântarea României”.

Cu aşa realizări ce poate bloca drumul spre Bucureşti al tov. Albuleţu? Cifrele sunt în mapa unde delegatul Ministerului Agriculturii păstrează secretele de serviciu pe baza cărora se face clasamentul judeţelor. O mică omisiune: producţia la caise, care şi ea trebuie să fie fruntaşă. Şi este, deşi… în judeţ nu cresc caişi. O spun tovarăşii Boabă şi Ciucu care nu pricep că, dacă partidul cere producţia la caise, în judeţ cresc caişi. Mai ales că, din 1948 de când se fac raportări, producţia creşte continuu, deşi unele judeţe sunt sub plan. Comuniştii nu greşesc, doar capitaliştii greşesc. Cu atât mai mult cu cât omul face producţia, nu invers, iar producţia se mai face şi în birou cu pixul. Acum pricepe tov. Ciucu de ce se fac bancuri pe seama agriculturii…

La Bucureşti, tov. secretar general e atât de impresionat încât cere ca „Scânteia” şi toate ziarele din ţară să-l dea pe prima pagină pe tov. Albuleţu, pe care-l decorează Erou al Muncii Socialiste clasa I. Ba va veni în judeţ ca să vadă livezile de caişi. „Am belit-o!”, zise tov. Albuleţu, revenit în judeţul fruntaş unde tov. Pacoste avu strălucita idee: caişi de carton pe care-i va „planta” regizorul Puţureanu şi pe care-i va „creşte” tovarăşa Niculina Păsărică de la fabrica de in, care-a făcut cincinalul în patru ani şi planul anual în opt luni. Uimitoare capacitate organizatorică a drumului spre comunism care, pentru tov. Albuleţu ajuns ministru al Agriculturii, trece prin livada de carton. S-a întâmplat în „Judeţul fără caişi”, premiera cu care Teatrul de Vest a deschis festivalul „New Wave”.

JCS-Ionel Ivaşcu