Pârtiile către Văliug vor fi un şoc pentru împătimiţi! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, nu ascunde faptul că la turism suntem rămaşi în urmă, însă consideră că e mai bine aşa decât să lăsăm haosul construcţiilor să îşi bată joc de ceea ce avem natural şi frumos!

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, împreună cu un grup de primari, din care au făcut parte Ioan Popa de la Reşiţa, precum şi edilii comunelor Zăvoi şi Turnu Ruieni, Doru Cîrdei şi Cosmin Belci, însoţiţi de arhitectul-şef al județului şi arhitectul localității Văliug, au făcut recent o vizită de lucru în stațiunea Straja, din judeţul Hunedoara.

„Județul Caraș-Severin, la categoria turism, a rămas mult în urmă. La cum s-au dezvoltat stațiunile montane din jurul nostru, parcă nici nu e păcat. Straja, Rânca, Parâng arată jalnic din punct de vedere urbanistic. Acesta a și fost motivul vizitei. Toţi cei de care depinde edificarea de construcții noi în stațiunile montane din județul nostru au fost aduși la Straja, să înțeleagă ce nu trebuie să facem atunci când oameni cu bani decid să investească în turism. A edifica frumos sau groaznic, aproape tot atâta costă. Câteodată, a investi în zone turistice poate fi extrem de dăunător. Pentru locurile frumoase şi naturale, dezvoltarea haotică și fără gust compromite pentru totdeauna frumusețea arealului descoperit de om. Clisura Dunării, Muntele Mic, Nedeia, Semenic, Văliugul sau Herculanele au nevoie de reglementări urbanistice serioase“, spunea Romeo Dunca.

E singura şansă, consideră preşedintele CJ, pentru a păstra frumos ce avem şi a produce infrastructura de bun-gust care poate atrage turistul zeci de ani de azi încolo: „Semenicul a primit prin concursul şi tenacitatea primarului Ioan Popa o şansă enormă de a fi un punct de referință în ceea ce priveşte turismul montan. Pârtiile noi realizate în această vară, către Văliug, cu lungimi între 2 şi 6 km, vor fi un șoc pentru împătimiți. Începând chiar din luna decembrie a acestui an. Momentan fără transport pe cablu, dar din 2023, să sperăm, cu o gondolă nouă, cu stație intermediară la Cota 1.100“.

După părerea lui Dunca, Văliugul va exploda ca dezvoltare imobiliară şi presiunea pe primarul acestei localități, prezent, la fel, la întâlnire, va fi mare. „Dl Doru Cîrdei, primarul de la Zăvoi, deja e asaltat de investitori ce doresc să construiască la Poiana Mărului, iar dl Cosmin Belci, prezent la Straja, simte şi el presiunea celor ce doresc să construiască la Muntele Mic. Avem nevoie de regulamente urbanistice stricte şi în ton cu potențialul natural pe care arhitectul-şef a județului, dna Luminița Munteanu, le va propune edililor implicați. La Zăvoi şi la Muntele Mic le avem din 2008. Să sperăm că de azi vor fi scoase la lumină, vor fi studiate și se va ține cont de ele”, a mai adăugat Romeo Dunca.

JCS-Nina Curiţa