Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Organizaţia judeţeană Caraș-Severin a PSD condamnă în cei mai duri termeni posibili declaraţiile primarului Reşiţei, PNL-istul Ioan Popa, care a declarat într-o întâlnire electorală la Băile Herculane că „Vom trece peste ei (peste PSD n.r.), vom trece peste ei exact cum au trecut panzerele lui Rommel în Africa de Nord. Aşa vom trece peste ei… ca panzerele”.

Două lucruri şochează: aplauzele din sală la acest îndemn şi faptul că declaraţiile de apologie ale nazismului au fost făcute de faţă cu preşedintele Senatului, generalul Nicolae Ciucă, şi fostul ministrul de Interne, Lucian Bode. Idolul primarului Ioan Popa, Erwin Rommel, a fost feldmareşal al Wehrmacht-ului celui de-Al Treilea Reich. Sunt nenumărate dovezi ale comiterii de crime de război din partea armatei Germaniei naziste în Nordul Africii în timpul în care aceasta a fost condusă de Erwin Rommel. PSD reaminteşte existenţa legii 107/2006 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Conform articolului 5, “Art. 5. – Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.”

Partidul Naţional Liberal are obligaţia de a se delimita de aceste declaraţii scelerate ale lui Ioan Popa făcute într-un context electoral. Mai ales în condiţiile asumării valorilor democraţiilor occidentale prin care ideologiile totalitare sunt respinse. Chiar presupunând că primarul în exerciţiu al Reşiţei nu cunoaşte prea multă istorie şi nu ştie să deosebească binele de rău, astfel de afirmaţii venite din partea unui lider politic au darul de a genera confuzie.

În plus, dincolo de mesajul pro-nazist, trebuie remarcată violenţa de discurs şi încurajarea violenţei fizice faţă de membrii PSD de care dau dovadă liderii PNL din Caraş – Severin.

Comandat de Partidul Social Democrat Caraş-Severin. Executat de NV WOTAN MEDIA. Cod mandatar financiar 21240002