Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cele mai importante ponderi în cadrul exportului au fost înregistrate la secţiunile de mǎrfuri. Din nefericire, importăm cam aceleași lucruri, în cuantum mai mic, dar foarte posibil cu preț mai mare.

Caracterizând evoluţia veniturilor totale înregistrate în anul 2016, provenite atât din activitǎţile principale cât si din cele secundare, indicele volumului cifrei de afaceri realizate de firmele cu profil industrial cu sediul in judeţul Caraș-Severin a crescut cu 7,0% faţǎ de anul 2015“, a explicat directorul Direcției județene de Statistică, Gheorghe Petre. Potrivit datelor instituției, cele mai importante ponderi în cadrul exportului au fost înregistrate la secţiunile de mǎrfuri. Județul a exportat, anul trecut, marfă cu o valoare de 330,5 milioane de euro (cu 8,6% mai mult decât anul anterior). Pe primele cinci locuri în topul organizat în funcție de valoarea mărfurilor exportate se află mașini, aparate și echipamente electrice; aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul și imaginile“ – 215,8 milioane de euro, „mijloace și materiale de transport“ – 60,6 milioane, „textile și articole din textile“ – 20,6 milioane, „produse din lemn, exclusiv mobilier“ – 13,3 milioane și instrumente și aparate optice, fotografice, cinematografice, medico-chirurgicale; ceasuri; instrumente muzicale“ în valoare de 4,7 milioane de lei.

Potrivit Direcției județene de Statistică, suma totală a mărfurilor importate pe parcursul anului trecut se ridică la 237,4 milioane de euro în creștere cu 12,6% față de anul anterior. Pe primele trei locuri în topul calculat în funcție de valoare, se află aceleași categorii de materiale ca și la export (ceea ce ar putea da de gândit), pe locul patru regăsindu-se „materiale plastice, cauciuc și articole din acestea“ cu o valoare de 22,1 milioane de euro și „animale vii și produse animale“ în cuantum de 12,9 milioane de euro.

Arbori de cauciuc nu prea cresc în Caraș-Severin, însă crescătorii de animale se plâng că nu vând cât și cum ar trebui…