Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Deşi termenul de finalizare era în 2020, s-a reuşit prelungirea contractului, astfel încât la toamnă să poată fi plantaţi pomii şi arbuştii care vor completa spaţiul verde!

Reabilitarea Parcului Vicol este doar unul din cele şase obiective cuprinse în proiectul european de conservare și valorificare a patrimoniului natural și construit pentru dezvoltarea turismului balnear, implementat de Primăria Băile Herculane, prin ADR Vest, programul Regio-POR. Oamenii devin nerăbdători, lucrările durează, într-adevăr, de ceva vreme, în centrul staţiunii fiind şantier deschis. Fără să-şi poată măcar imagina cum va arăta parcul, deşi au fost publicate machete și chiar şi un filmuleţ care oferă o viziune de ansamblu, mulţi regretă deja vechiul parc, fiind nostalgici după pomii de altădată.

Drept răspuns, consilierul local Doru Coşei spune că Parcul Vicol începe să prindă culoare: „80 la sută dintre alei au fost deja create, au fost deja montate și bordurile, la fântana arteziană a fost pus în mare parte și travertinul, pământul vegetal a fost adus și el. În Herculane se munceşte, transformarea în bine şi reuşita este aproape, s-au atras milioane de euro din fonduri europene şi guvernamentale, peste tot se renovează“.

ADR Vest precizează că la întreg proiectul, care mai cuprinde Strada Mihai Eminescu – Piața 1 Mai, Strada Piața Hercules, Podul Pecinișca 1, Podul Pecinișca 2, Podul de beton, s-a realizat un progres al lucrărilor de 50 la sută, contractul de execuţie fiind în derulare: „Până în prezent s-a intervenit în zonele Strada Mihai Eminescu – Piața 1 Mai, Piața Hercules și Parcul Vicol, unde au avut loc lucrări de reabilitare/ modernizare a infrastructurii rutiere, inclusiv la partea de utilități și s-au refăcut sau creat noi spații verzi – s-au realizat plantări și lucrări de gazonare, alei, foișoare, pergole, sisteme de irigații, etc.“.

Proiectul prevede ca 90 la sută din suprafaţa parcului să fie verde şi doar 10 la sută să fie asfalt, respectiv alei betonate. Parcul va fi amenajat cu bănci, mobilier urban, camere de supraveghere, o fântână muzicală rotundă în centrul parcului, care va funcţiona cu joc de lumini, iar pe margini alte fântâni dreptunghiulare, care vor cadra ansamblul, astfel încât zona centrală va fi o oază de relaxare pentru turişti. Poate şi localnicii vor fi surprinşi de prospeţimea şi frumuseţea noului parc, unde să-şi construiască alte şi alte amintiri, fără să mai regrete vechiul parc.

Parcul Vicol, care se întinde pe o suprafaţă de 10.000 metri pătraţi, nota primarul Cristian Miclău în septembrie 2020, va avea amenajat un spaţiu verde generos, dar şi un infochioşc pentru turişti. Totodată, va fi realizată o parcare pentru autocarele care vin la Festivalul «Hercules». Un alt element care va aduce unicitate parcului este realizarea unei fântâni muzicale de 12 metri. Parcul va fi dotat şi cu 48 de camere de luat vederi. Se va schimba mobilierul urban, care include în jur de 100 de bănci, coşuri de gunoi, dar şi stâlpi noi de iluminat“.

Fiindcă şi la capitolul parcări există multe nemulţumiri din partea cetăţenilor, primarul subliniază că o parcare în parc nu era eligibilă în proiect, care prevede ca 90 la sută din suprafaţă să rămână spaţiu verde. El a explicat că există trei parcări funcţionale în zonă, însă pe viitor se are în vedere construirea unei parcări supraterane. De asemenea, pentru a nu mai pune la încercare răbdarea locuitorilor şi turiştilor, edilul a specificat că lucrările la parc ar trebui finalizate spre finele lunii septembrie, începutul lunii octombrie, astfel încât în această toamnă să poată fi plantaţi pomii şi arbuştii.

JCS-Alexandra Gorghiu