Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, protejat contra exploatărilor masive - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Prima arie protejată din ţară care va beneficia de un program pilot al Ministerului Mediului, prin care se va creşte nivelul de nonintervenţie până la procentul de minimum 75%, este Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei!

În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Tánczos Barna a anunțat faptul că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurii a luat decizia de a demara procedurile pentru creșterea nivelului de nonintervenție în parcurile naționale și naturale, până la nivelul minim de 75%, conform recomandărilor UE şi Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Schimbarea anunțată urmează a începe din Parcul Național Domogled-Valea Cernei, cel mai afectat de exploatări forestiere.

„În 2021 am lucrat foarte mult pe statisticile privind zonele de protecție și cele de dezvoltare durabilă din parcurile naționale și naturale, fiind o recomandare asumată de România la nivel european, prin Programul de Guvernare, în Strategia de Biodiversitate și în cea Forestieră. Modificarea zonării unui parc național reprezintă un proces complex, care implică inclusiv modificări normative, studii noi și implicarea tuturor entităților interesate. Trebuie să ne asigurăm că extinderea nu se face doar pe hârtie și că introducem sub protecție strictă exact ceea ce este valoros din punct de vedere ecologic. Pentru a demara acest proces, am ales Parcul Național Domogled-Valea Cernei, unul dintre cele 13 parcuri naționale ale României, unul emblematic, unde se suprapun aproape toate tipurile de arii protejate pe care le are România, având o valoare inestimabilă UNESCO. Acesta este, de asemenea, unul dintre parcurile în care, de-a lungul anilor, s-au constatat printre cele mai multe nereguli, atât de către autoritățile statului, cât și de către societatea civilă sau persoane fizice“, a precizat Barna Tánczos.

De asemenea, secretarul de stat în MMAP, Ionuț Sorin Banciu, a subliniat faptul că în momentul de faţă, în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, gradul de protecţie strictă este de 48%, iar acesta trebuie să crească cu aproximativ 30%, mai ales că, în acest an va expira termenul de revizuire al planului de management. „În Domogled avem 48% protecție strictă și va trebui să creștem cu aproximativ 30%. Îl vom gestiona ca pe un proiect pilot, iar dacă formula se va dovedi un succes, o vom replica în restul parcurilor naționale și naturale. 2022 este anul în care va expira și termenul pentru revizuirea planului de management al Parcului, acesta fiind deci momentul optim pentru a ne îndeplini obiectivul propus“.

Această decizie a Ministerului Mediului a fost salutată de organizaţiile de mediu Agent Green şi GEC Nera, care au arătat că în cel mai recent sondaj de opinie realizat, circa 90% dintre români şi-au reiterat susţinerea pentru stricta protecţie a parcurilor naţionale. Într-un comunicat de presă recent, Agent Green a anunţat că îşi oferă întreg sprijinul în acest demers de interes global.

JCS-Nicoleta Moraru

Foto: Agent Green