Parcul „Cărășana”, sub un nume nou - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Consilierii locali au aprobat în ședința de ieri schimbarea denumirii parcului situat între Casa de Cultură și râul Bărzava. Acesta se va numi „Episcop martir Valeriu Frențiu”!

„După război, Biserica Greco-Catolică a fost nedreptățită. I s-au luat din bunuri și proprietăți. Aceasta este o minimă corecție morală pe care o putem face, mai ales că preotul martir s-a născut la Reșița și are o biografie extraordinară”, a declarat primarul Ioan Popa.

În curtea Bisericii „Sfânta Fecioară”, aflată pe Bd. Muncii, se află un bust al episcopului martir realizat de Petru Comisarschi.

Supranumit și „Episcopul de Fier”, Valeriu Traian Frențiu este unul din cei șapte episcopi greco-catolici martiri beatificați de Papa Francisc pe Câmpia Libertății de la Blaj, morţi între anii 1950-1970 în timpul persecuţiei comuniste. Frenţiu s-a născut la Reşita, pe 25 aprilie 1875. 

JCS-I.I.

6 Comentarii

 1. SUNTETI DUSI CU PLUTA OAMENILOR. CHIAR NU AVETI CE FACE IN CONSILIUL LOCAL
  PRIMARUL A LUAT O RAZNA RAU DE TOT PROBABIL PENTRU CA E ULTIMUL SAU MANDAT

  • bravo domunle primar! Reply

   fericiti cei saraci cu duhul…..cu istoria, cartea, educatia……

  • rica venturiano Reply

   Vasile, suntem in post Crăciunlui, altfel iti spuneam ceva… De regula se zice ca Vasile este cel bun, in cazul tau, nu! Ignoranța și lipsa de cultura nasc monștri. Fii mai bun ! Pune mana și citeste cine a fost episcopul martir Frențiu! Este un reșițean care a suferit pentru Credință. Este un reșițean care a fost Beatificat de Papa Francis.

 2. Alta treaba nu avem, decat sa dam nume de popi la parcuri? oare nu are Resita alte nume cu care sa se mandreasca?

  • rica venturiano Reply

   Mare este gradina Reșiței ! Nu degeaba te ai intitulat taliban… Episcopul Frențiu nu a fost popă așa cum zici tu… a fost ceva cu mult mai mult… se pare că e greu să pricepi… voi avea răbdare cu tine. Chiar Popă să zicem așa cum scrii tu, dacă a murit pentru un ideal măreț , credința în Iisus, merită ceea ce a Hotărât Consiliul Local… PE care-l felicit pentru această decizie. talibane du-te la Biserică și roagă-te pentru Sufletul tău !

 3. Coco Chanel Reply

  Comentariile contra acestui martir,torturat de comunisti,sunt normale.Poporul nu mai stie istoria Romaniei,nu cunoaste nici ce a facut armata romana la Marasesti.Habar nu are romanul de Averescu,Griogresc,Prezan,adevaratii fauritori ai Marii Uniri alaturi de soldatul roman.De aceea este votat PSD-ul.

Adaugă comentariu