Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Peste 2400 de locuri de parcare din municipiu ar urma să fie digitalizate, investiţia ridicându-se la aproximativ 7 milioane de lei. Sistemul smart-parking va fi introdus în 33 de zone ale Reşiţei, susţin reprezentanţii primăriei!

În urma cu doi ani, aleşii locali decideau depunerea proiectului „Soluţii ITS pentru Smart-Parking şi E-Ticketing“, în vederea finanţării prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Recent, pe masa consilierilor locali s-a aflat din nou întreaga documentaţie pentru această investiţie. De această dată, s-a dat undă verde pentru indicatorii tehnico-economici şi devizul general.

Potrivit hotărârii de consiliu local din şedinţa de îndată, digitalizarea parcărilor s-ar ridica la valoarea de 6.635.170,57 de lei cu tot cu TVA, cu o durată de execuţie a lucrărilor de 12 luni. Ca detalii, aflăm că în Reşiţa ar fi 33 de locaţii care se impun a fi digitalizate, reprezentând peste 2400 de locuri de parcare existente, „on-Street“. Implementarea unui sistem de control şi tarifare a parcărilor stradale prin intermediul aparatelor de autotaxare (parcometre „pay and display“) ar reprezenta una din măsurile de administrare mult mai eficientă a parcărilor, a traficului auto, dar şi a domeniului public în întreg ansamblu, potrivit reprezentanţilor Serviciului Parcări. Soluţia pentru scanarea, verificarea precum şi pentru sancţionarea abaterilor, în manieră complet automatizată, ar avea mai multe avantaje, cum ar fi de pildă, o eficienţă în verificare de la 2 la 4 ori mai mare, flexibilitate în metodele de plată pentru clienţi, informaţii mult mai relevante cu privire la gradul de ocupare şi rotaţie a parcărilor, dar şi date despre traficul din Reşiţa.

Principalele etape în realizarea acestui proiect sunt achiziţia serviciului de proiectare pentru furnizarea echipamentelor şi activelor necorporale aferente sistemului smart-parking, proiectarea sistemului (digitalizarea parcărilor), procedura de achiziţie pentru lucrările aferente instalării şi montării echipamentelor şi în cele din urmă, furnizarea acestora.

JCS-Nicoleta Moraru