REŞIŢA – Este concluzia pe care au tras-o reprezentanţii AquaCaraş, după forarea mai multor fântâni publice pe suprafaţa municipiului.
Problema potabilităţii apei a devenit una de actualitate, şi nu doar pentru Reşiţa. Poluarea din cele mai diverse surse a pus pe multe izvoare publice eticheta nepotabilităţii. În capitala Banatului de Munte, discuţiile purtate vizavi de potabilitatea fântânilor publice forate mai recent au subliniat problemele legate de adâncime. Existau voci care susţineau faptul că, dacă s-ar fi forat mai adânc, apa ar fi ieşit singură, nemaifiind necesară investiţia în pompe şi în curentul electric. În plus, apa ar fi fost de o mai bună calitate şi, implicit, ar fi fost mai multe şanse ca ea să fie potabilă.
Ei, bine, din discuţiile purtate cu cei de la AquaCaraş, problema a fost tranşată. „Am făcut la Reşiţa mai multe foraje împreună cu primăria, dar apa nu este potabilă. Nu este vina nimănui, pur şi simplu pânza freatică este contaminată. Singurul izvor care stă bine este cel de la Cimitir“, a explicat Anatoli Liber, directorul AquaCaraş.
La capitolul parametri chimico-fizici, unele din fântânile publice ale Reşiţei au primit eticheta nepotabilităţii din vina conţinutului prea mare de nitraţi, de fier sau, în cazul Moniomului, de amoniu şi permanganat. Din punct de vedere microbiologici, unele dintre izvoare colcăie de bacterii coliforme, enterococi sau E.Coli…
Antoniu Mocanu