Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – 225 de milioane de lei au fost alocate în acest scop județului prin componenta Gaz a Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“!

Prin publicarea în Monitorul Oficial din 7 martie 2022 a Ordinului nr. 278, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Energiei au deschis apelurile de proiecte pentru rețelele de gaze finanțate prin programul „Anghel Saligny“. De atunci nu s-au întâmplat foarte multe lucruri practice, dincolo de manifestarea interesului pentru branșarea UAT-urilor la rețeaua națională de gaze, consemnarea lor pe o listă, urmată de alocarea unor sume. Doar că, pentru a putea accesa cele 225 mil. lei alocate, e necesar ca UAT și asociațiile de dezvoltare intercomunitare (ADI) din județ să-și manifeste mai mult decât verbal interesul. „La fel ca și pe componenta de apă-canalizare, trebuie să depună documentații în platforma MDLPA, care includ studii de fezabilitate, proiecte tehnice, avize, acorduri de concesiune, declarații pe proprie răspundere că vor avea un anumit număr de utilizatori. Ele vor fi aprobate repede, dacă avem ce documentații să evaluăm!“, a declarat secretarul de stat în MDLPA, Daniel Surdu, vineri, la Reșița, în cadrul unei conferințe de presă.

Numărul gospodăriilor din județ care ar putea fi branșate prin realizarea celor 16 obiective de investiții este de aproape 70.000, iar populația beneficiară de circa 250.000, potrivit estimării MLDPA. Exceptând Reșița și Caransebeș, care vizează extinderea rețelei existente în satele aparținătoare Moniom, Doman, Secu, Cuptoare, respectiv Jupa, în cazul celorlalte 14 este vorba despre construcții noi, pe raza UAT grupate în ADI Anina, Brebu, Bucoșnița, Cornea, Ezeriș, Forotic, Mehadia, Ocna de Fier, Oravița, precum și a comunelor Băuțar, Slatina-Timiș, Teregova, Turnu Ruieni și Văliug. „Programul a început mai greu și se află într-un stadiu în care, cred eu, toate UAT care sunt implicate și au obținut finanțare trebuie ajutate. Suntem într-un moment în care ar trebui să ne strângem cu toții la masă și să ne hotărâm ce să facem ca pași următori în implementarea acestui program.“, a adăugat Surdu, menționând că în alte județe lucrurile deja s-au pus în mișcare.

„Până când va veni și magistrala de transport gaz în Caraș-Severin, ar trebui ca toate localitățile care sunt parte a acestui program să aibă deja sistemele implementate la nivel de UAT pentru a se putea racorda și cetățenii să poată beneficia de gaz.“, a mai spus oficialul. Daniel Surdu intenționează ca, în perioada următoare, să organizeze o întâlnire și cu reprezentații UAT și ADI beneficiare de finanțări, pentru a impulsiona demararea implementării proiectelor.

JCS-Walter Fleck