Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Oficialii sănătății publice din Caraș-Severin au mai făcut-o o dată de oaie, informând eronat că trei localități din județ sunt în zona roșie de Covid, ceea ce înseamnă printre altele școală online. DSP a revenit cu o dezminţire, după ce a fost cerută chiar de prefectul judeţului, Cristian Gâfu!

Era vorba alaltăieri de Dalboșet, Păltiniș și Vermeș, comune asupra cărora onorabila DSP Caraș-Severin a pus din pix stigmatul de zonă roșie. Informație preluată de mai toată presa din județ. Doar că ce să vezi. O zi mai târziu, Miloș et co revin și anunță, senin, într-un alt comunicat de presă, că de fapt a fost vorba doar de o eroare de comunicare și că nici vorbă ca cele trei localități să fie în zona roșie, iar școala poate începe normal, punând eroarea pe seama continuei dinamici a datelor.

Domnilor de la DSP, domnule Dănilă Miloș, înțelegem că vă este foarte greu să oferiți presei și, implicit, locuitorilor județului Caraș-Severin date exacte și detaliate despre evoluția cazurilor de Covid-19 în județ, așa cum o fac, spre exemplu, colegii dumneavoastră de la DSP Timiș, de la care vă sfătuim să luați lecții despre ce înseamnă transparenţă și acuratețe a datelor. Dar să induci panica în câteva mii de oamenii din trei localități și apoi să vii și să spui că a fost doar o eroare de comunicare e deja prea mult. Nu de alta, dar parcă începem să credem că în cazul instituției pe care o conduceți nu e vorba doar de o eroare, ci de altceva…

Iar cititorii ne înjură pe noi, crezând că noi transmitem informaţii eronate. Şi mai este înjurat şi prefectul judeţului pentru că nu gestionează bine aceste comunicări. Acesta este şi motivul pentru care l-am întrebat pe prefect ce părere are despre aceste erori ale DSP. „DSP a dat acel comunicat fără să se consulte cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi fără să se consulte cu Instituţia Prefectului. După apariţia comunicatului, am cerut o analiză pe fiecare localitate din care a reieşit că zonele amintite nu se mai încadrează în scenariul roşu, fapt pentru care le-am solicitat să dea o dezminţire. Azi, împreună cu epidemiologul desemnat de DSP să se ocupe în această perioadă de Inspectoratul Şcolar, am făcut o nouă analiză pe fiecare unitate administrativ teritorială, analiză ce va fi finalizată joi. În baza acesteia, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, organism abilitat să ia măsurile pentru tipul de scenariu care se desfăşoară orele, se va decide scenariul pentru fiecare şcoală. Sunt localităţi unde este depăşit pragul de un bolnav la mia de locuitori“, ne-a spus prefectul judeţului, Cristian Gâfu.

Prefectul a mai cerut Spitalulului Judeţean Reşiţa ca testele făcute preşcolarilor şi şcolarilor să fie incluse în prima placă de analize, iar rezultatele copiilor să fie transmise cu prioritate DSP şi Inspectoratului Judeţean.

JCS-Nina Curiţa