Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Expoziția ”Miros de pâine caldă. Pâinea în Dacia” mai poate fi vizitată până vineri în foaierul CUUBB din Reșița, după care va pleca la Deva!

Adusă la jumătatea lunii iulie la Reșița de Muzeul Banatului Montan, expoziția este rezultatul colaborării mai multor instituții muzeale și de cercetare din țară: Muzeului Satului Bănățean, Muzeului de Istorie și Artă Zalău, Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, Universității de Vest din Timișoara, cu aportul Institutului de Arheologie și Istoria Artei, din Cluj-Napoca. „Astăzi, dacii sunt pe buzele tuturor și mulți dintre concetățenii noștri își revendică o ascendență dacică. Noi, cei care ne ocupăm cu studiul acelei perioade de timp știm că din punct de vedere cultural, nici unul dintre noi nu trăim și nu ne manifestăm public sau în intimitate asemenea dacilor. Însă etalarea unor elemente culturale moderne asociate cu elemente ale unei culturi din trecut, trecute prin filtrul unui public larg nu poate conduce decât la căderea în derizoriu a civilizației dacice.“ menționează colectivul de organizare în Catalogul de expoziție.

O binevenită precizare, având în vedere tentația multora dintre noi de a căuta, în interacțiunea directă cu specialiștii sau cea indirectă cu produsul cercetării lor, nu atât obținerea de informații obiective, științifice, cât validarea propriilor noastre convingeri, subiective, nu de puține ori contrafactuale. Expoziția nu și-a propus să detalieze ce soiuri de grâu cultivau dacii sau dacă acestea au fost sau nu rezultatul unor modificări ge(ne)tice și nici dacă pâinea, cea de toate zilele, constituia baza alimentației dacilor sau dacă atunci, la fel ca în zilele noastre, majoritatea avea parte doar de pâine muncită, spre deosebire cea a unei minorități privilegiate. În schimb, structurată în 11 secvențe distincte, și-a propus și a reușit să ilustreze o nouă fațetă a modului în care dacii produceau și consumau pâinea, așa cum reiese din descoperirile arheologice și din sursele istorice: de la uneltele fierarului care pregătea sculele agricole, până la procesul de coacere în cuptoare tradiționale.

„Expoziția nu a adus în fața publicului reșițean doar o colecție impresionantă de artefacte arheologice, ci a propus și o reflecție profundă asupra valorii pâinii în viața oamenilor de-a lungul timpului. Prin extensie, un semn de întrebare asupra relației noastre cu hrana. În trecut, obținerea pâinii presupunea efort, pricepere și respect față de natură. Astăzi, când avem pâine la îndemână, poate ar trebui să ne amintim mai des de parcursul ei istoric și cultural.“, a opinat managerul MBM, Livia Magina.

Expoziția, care mai poate fi parcursă în această săptămână la Reșița, va fi montată în continuare la Deva, după ce a fost prezentată, anterior, publicului din Zalău și Timișoara.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu