Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mii de hectare de păduri virgine de fag din Caraș-Severin ar putea fi incluse pe lista UNESCO până la sfârșitul acestui an.

Inițiativa aparține activiștilor de mediu de la Greenpeace România, care speră să introducă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO peste 20.000 de hectare de păduri virgine de fag din România. Demersul face parte din campania de protejare a pădurilor desfășurată de către Greenpeace România încă din anul 2011. Multe dintre aceste păduri se găsesc, potrivit activiștilor de mediu în județul Caraș-Severin.

„Cu toate că pădurile se taie într-un ritm de 3 ha/oră, România încă deţine suprafeţe importante de făgete virgine, ameninţate de mangementul defectuos și exploatarea industrială a lemnului. Din punct de vedere al valorii genetice și al biodiversității susținute de către acestea, pădurile virgine de fag sunt cele mai importante și putem aminti aici cele de la Izvoarele Nerei – Coşava Mică, Cheile Nerei, Valea Cernei, Valea Higeg, Strâmbu Băiuț-Groșii Țibleșului. Protejarea lor, prin includerea în patrimoniul UNESCO, este în interesul comun și reprezintă o contribuție semnificativă la conservarea patrimoniului mondial din partea României,” a declarat Laurențiu Ciocîrlan, coordonator de campanii Greenpeace România. Potrivit acestuia, timpul în care se mai poate propun includerea unor păduri virgine de fag în patrimoniul UNESCO este unul foarte scurt, termenul limită fiind sfârșitul acestui an.

Nina Curiţa