Pădurile seculare din bazinul Cernişoara, salvate de Agent Green - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Potrivit unui comunicat recent al ONG-ului de mediu Agent Green, mii de hectare de păduri primare şi seculare sunt de acum salvate şi strict protejate în urma campaniei „Salvează Cernişoara“!

Campania a durat mai bine de 5 ani şi, după cum susţin activiştii de mediu, a necesitat tactici locale, naționale și internaționale complexe pentru a determina autoritățile române să protejeze Cernișoara. Pădurile se află în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, fiind de acum protejate şi incluse şi în patrimoniul mondial UNESCO.

„Este straniu că principalul nostru oponent în lupta pentru protejarea pădurii României este însuși statul a cărui mentalitate generală este bolnavă, distructivă, neștiințifică și lipsită de viziune. Tocmai de aceea, mulți români deprimați ne spun că ne luptăm cu morile de vânt. Iată că, din nou, dovedim contrariul. Dar pentru a învinge sistemul bolnav este nevoie de o bună documentare, insistență, persistență, consecvență, tenacitate, altruism, lucru în echipă, strategie, proteste, procese și, nu în ultimul rând, donații de la oamenii care cred în noi. Aceasta este rețeta prin care au fost salvate de la tăiere, pentru totdeauna, mii de hectare cu păduri seculare din Cernișoara, Parcul Național Domogled -Valea Cernei“, este de părere Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Împotriva tăierilor care au continuat în bazinul Cernişoara, deşi pădurile fuseseră incluse în patrimoniul UNESCO, organizaţia de mediu a recurs la plângeri la Comisia Europeană și acțiuni în justiție împotriva Ministerului Mediului și RNP Romsilva. Agent Green a câștigat în instanță toate procesele, recursurile și căile extraordinare de atac pe care autorităţile le-au făcut. Procesele au ajuns până la Înalta Curte de Casație și Justiție și decizia finală și definitivă este în favoarea Agent Green și a pădurilor care trebuie să rămână neatinse.

„Publicul este de partea naturii, justiția începe și ea să ajute, dar problema cea mai mare rămâne mentalitatea statului român. Evoluția acestei mentalități este următorul proiect prioritar pentru Agent Green“, a mai declarat Gabriel Păun, la finalul unei lupte care s-a întins pe aproape un deceniu.

JCS-Nicoleta Moraru